Hlavní obsah

Mláďata olomouckých lvíčků hlídá na mateřské tatínek

Právo, vh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Dvě mláďata vzácných lvíčků zlatých, drápkatých opic, patří mezi nejnovější přírůstky Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Ve volné přírodě v tropických deštných lesích v Brazílii se jejich počet odhaduje na pouhých 3000 jedinců.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Lvíčci zlatí patří ve volné přírodě mezi kriticky ohrožený druh.

Článek

„Matka svá mláďata pouze kojí, na mateřské dovolené tedy zůstává tatínek,“ řekla zooložka Jitka Vokurková. A je to podle ní táta k pohledání. „Po narození potomků měl plná záda práce, neboť na nich mláďata nosil. Dnes je pro změnu nespustí z očí a pokaždé, když zjistí, že je na ně zaměřena byť krátkodobá pozornost, odebere se s nimi do ústraní,“ dodala.

Olomoucká zahrada chová lvíčky od roku 1997. Narodilo se zde již celkem 15 mláďat, poslední dvě koncem ledna. Jde přitom o potomky nově sestaveného páru.

„Ten tvoří samice z francouzské Zoo La Palmyre a samec ze Zoo Dvůr Králové,“ konstatovala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. Chovný pár podle ní, přestože má mláďata poprvé, zvládl péči velmi dobře.

Lvíček zlatý se stal národním symbolem Brazílie. Dokonce se vyskytuje na bankovce a při olympijských hrách byl jejich maskotem.

Reklama

Výběr článků

Načítám