Hlavní obsah

Na pláži se 35 let objevovaly telefony s Garfieldem. Nyní se podařilo najít zdroj

Novinky, tcs

Po více než třicet pět let se na jedné bretaňské pláži stále znova a znova objevovaly části kdysi populárních telefonů ve tvaru kocoura Garfielda. Teď byl konečně nalezen zdroj, odkud se telefony na kamenitou pláž dostávaly.

Foto: Profimedia.cz

Fragmenty plaqstových telefonů zamořovaly bretaňskou pláž pravidelně více než třicet let.

Článek

Už více než tři desítky let chodí dobrovolníci z organizace Ar Viltansoù uklízet pláže u bretaňského městečka Le Conquet. A už více než tři desítky let se na jedné pláži pravidelně objevují úlomky kdysi populárních telefonů, které mají podobu nevrlého tlustého kocoura Garfielda.

„Mám přátele, kteří tyhle úlomky nalézali už jako děti,“ uvedla pro web Atlas Obscura Claire Simonin-Le Meurová, čtyřicetiletá prezidentka organizace. Minulý rok dobrovolníci těchto pozoruhodně zachovalých fragmentů nalezli přes dvě stě. Plastové úlomky si organizace ponechává. Staly se symbolem problému globálního znečištění.

Telefony vyráběla v osmdesátých letech americká společnost Tyco. Kdysi módní záležitost brzy upadla v zapomnění, dobrovolníci se s ní od té doby museli ale potýkat neustále. Teorií, odkud se telefony berou, bylo více než dost, teprve letos organizace přišla záhadě na kloub. Bylo více než jisté, že pochází z přepravního kontejneru, který musel spadnout z nějaké lodě, záhadou zůstávalo, kde se kontejner nachází.

Před měsícem o telefonech informoval server FranceInfo a zpráva neušla farmáři, jehož pozemky s inkriminovanou pláží sousedí. Sedmapadesátiletý René Morvan vyhledal Claire a řekl jí, že ví, odkud se telefony neustále berou.

Garfieldův obličej jako varování před odpadem

„Moc jsem to nechápala, předpokládala jsem, že kontejner bude někde pod vodou, a tenhle pán nevypadal příliš jako potápěč,“ uvedla Simonin-Le Meurová. Jenže se ukázalo, že na místo, kde kontejner leží, se dá dojít téměř suchou nohou.

Morvan Claire vysvětlil, že před třiceti lety silná bouře shodila kontejner do vody. Spolu s bratrem ho objevili v jedné z pobřežních jeskyní. Jeskyně mezi útesy je často zatopená, když je však větší odliv než obvykle, dá se do ní dostat.

Minulý pátek se konečně počasí umoudřilo natolik, že se Claire s několika dalšími dobrovolníky mohla do jeskyně vypravit. „Brzy jsme objevili části kovu, což musely být zbytky kontejneru. Na místě byly rovněž telefony. Věděli jsme, že jsme na správném místě,“ uvedla Claire.

Záhada kočičích telefonů je konečně po 35 letech vyřešena, poukazuje však na podstatně větší problém. Ročně se na mořích ztratí odhadem kolem 1500 kontejnerů. A to včetně těch, které obsahují nebezpečné materiály. Claire doufá, že Garfieldova postavička upoutá pozornost lidí k tomuto tématu víc, než by dokázaly nudné statistiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám