Hlavní obsah

V děčínské zoo se narodil klokan albín

Děčín

Dvě mláďata porodila zhruba před čtyřmi měsíci samice klokana rudokrkého v děčínské zoo. Zatímco jedno mládě ve vaku matky je klasicky hnědé, druhé je albín. Ve středu o tom informovala mluvčí Zoo Děčín Alena Houšková.

Foto: Děčín Zoo, ČTK

Albínské mládě, které se narodilo v děčínské zoo.

Článek

„Obě mláďata jsou zhruba stejně stará. Bílého klokánka pozorujeme už 14 dní. Druhé mládě, které má klasické hnědé zbarvení, vykouklo v tomto týdnu,“ uvedla chovatelka Zuzana Slouková.

Samice klokanů rudokrkých patří podle chovatelů ke vzorným matkám, svá mláďata nosí ve vaku i 40 týdnů. „Zajímavostí je, že může mít až tři mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka,“ vysvětlila chovatelka.

Foto: Děčín Zoo, ČTK

Matka se o obě mláďata zatím vzorně stará.

Bíle zbarvené mládě ale bude podle chovatelů spíše zajímavostí pro návštěvníky. Bílý klokan rudokrký není příliš velkou raritou, neboť se chová i v bílé formě. „Že se narodilo albinotické mládě, je především záležitostí genetiky, jeho rodiče pravděpodobně měli kdysi bílého předka. Za bílou barvu může změna genu, který řídí tvorbu barevných pigmentů,“ doplnil vrchní chovatel Petr Haberland.

Zatímco v zoo má bílé mládě šanci na přežití, ve volné přírodě tomu tak není. „Chybějící tmavý pigment je velmi důležitý pro jejich přežití, pomáhá jim splynout s prostředím, což zvyšuje ochranu před predátory. Albíni mají také mnohem citlivější pokožku a velice snadno se spálí. Nejcitlivější jsou jejich oči, albíni jsou světloplaší a většinou špatně vidí,“ uvedl Haberland.

Děčínská zoo chová klokany rudokrké už šest let a pátý rok po sobě se podařilo odchovat mláďata.

Reklama

Výběr článků

Načítám