Hlavní obsah

V italském městě vypukla pomerančová bitva za svobodu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ivrea

Třídenní pomerančová bitva se od neděle do úterý konala v italském městě Ivrea na severozápadě země. Každoroční akce, která se koná v rámci tamního karnevalu, oslavuje osvobození od středověkého krutovládce. Zúčastnily se jí tisíce lidí, informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Itálii se strhla tradiční pomerančová bitvaVideo: AP

 
Článek

Historie akce sahá až do období okolo 12. století, kdy ve městě vládl tyranský panovník.

Ten se podle legend měl domáhat tehdejšího práva první noci na mlynářově dceři Violettě. Ta se však společně se svým snoubencem Toniottem tyranovi vzepřela a panovníkovi sťala hlavu.

Místní obyvatelé si dnes krutovládu připomínají házením pomerančů, kterými míří na povozy, jež znázorňují panskou armádu.

Foto: Profimedia.cz

Pomerančová bitva v Itálii

S házením pomerančů začaly místní dívky ve 30. letech minulého století. Společně s květinami a konfetami je během karnevalu, který se koná ve stejném období, házely na kočáry, aby si jich všimli chlapci.

Nevinné házení ovocem se časem zvrhlo v obrovskou bitvu, v níž jsou občané zpravidla rozděleni na šlechtice a prosté občany.

Místo jablek na pomeranče

Původně byla k bitvě používána jablka, později se přešlo na pomeranče, ačkoliv v oblasti nerostou a dopravují se do města zejména z přebytků zimní úrody na Sicílii. Každoroční spotřeba činí asi 500 tun ovoce.

Letošního zahájení bitvy se zúčastnilo přibližně 8000 lidí, kteří byli rozděleni do devíti tradičních týmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám