Hlavní obsah

Medaile zachytí Gotta jako malíře i fenomén. První si sám vyrazil

Právo, Michael Polák

Tři portréty zpěváka Karla Gotta se v následujících měsících objeví na zlatých a stříbrných medailích. Umělce a mnohonásobného držitele ocenění Zlatý slavík postupně představí jako zpěváka, malíře i jako fenomén, který zasáhl řadu generací.

BEZ KOMENTÁŘE: Gott bude mít své pamětní medaileVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Sada medailí bude postupně vznikat v České mincovně v Jablonci nad Nisou u příležitosti zpěvákových 80. narozenin, které oslaví příští rok v červenci. První z medailí, na níž ho výtvarník Petr Horák ztvárnil coby zpěváka, si Karel Gott ve středu v mincovně sám vyrazil.

Foto: Michael Polák, Právo

Jedna ze tří medailí.

„Velmi si cením práce výtvarníků, kteří navrhli moji podobu. Jsou to mistři svého řemesla. Líbí se mi zvláště moje podoba pro druhou medaili, která mě má představit jako malíře a kde vypadám velmi mladý. Ta mi pěkně zalichotila,“ pochvaloval si po první ražbě Gott a ocitoval jeden z veršů, jejichž autorem je jeho oblíbený čínský básník Li-Po: „Dnes je krásný den, jako když zlatá mince z mincovny cinkne o stůl.“

Foto: Michael Polák, Právo

Karel Gott pózuje s jednou ze svých medailí.

První pamětní medaile, jejímž autorem je výtvarník Petr Horák, si budou moci zpěvákovi fanoušci a sběratelé pořídit už letos v prosinci a v lednu příštího roku.

Další medaile se chystají

„Zachytit Karla Gotta nebylo těžké. Důležité bylo uvědomit si podstatné rysy. U něj jsou důležité a hodně typické oči, lícní kosti nebo tvar hlavy. Dělalo se mi to velice dobře,“ popsal medailér Petr Horák.

Foto: Michael Polák, Právo

Podoba tří medailí, na kterých se objeví Karel Gott.

Portrét, který vytvořil, se objeví na celkem 500 zlatých půluncových medailích, stříbrných bude tisíc.

Foto: Michael Polák, Právo

První z medailí si Karel Gott sám vyrazil.

„Další v pořadí, medaile s motivem Karla Gotta malíře, kterou vytvořila Mária Filová, bude k dispozici v březnu příštího roku, a medaile Karel Gott jako fenomén, o jejíž podobu se zasloužil Asamat Baltaev, vyrazíme příští rok v červnu,“ řekl Alex Brix z České mincovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám