Hlavní obsah

Devítiletý chlapec přesvědčil město, aby zrušilo zákaz koulování. Cíl má jasný

Novinky, nčs

Stavění sněhuláků, sáňkování či koulování. Zimní radovánky, bez kterých si spousta dětí zimu neumí představit. Stejně tak i devítiletý Dane Best z amerického městečka Severance ve státě Colorado, v němž téměř sto let platil zákaz koulování. To se však změnilo po návrhu mladého chlapce na jednání zástupců města.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Jak sdělil místostarosta Severance Kyle Rietkerk, zákaz byl součástí zákona, který zakazuje házení či střílení kamenů a jiných předmětů na osoby, auta, zvířata, stromy, budovy a jiné objekty. „A sněhové koule se řadily mezi zakázané předměty,“ uvedl Rietkerk.

Dane však nezahálel a spolu se svými spolužáky sepsal vedení města dopis, ve kterém navrhovali zákon změnit.

„Podle mě je zákon zastaralý a rád bych, aby se změnil. Chci se v zimě koulovat, a nedostat se přitom do průšvihu,“ pronesl Dane na městském zasedání a uspěl. Zástupci rozhodli o zrušení zákazu, a umožnili tak dětem prožít zimu naplno.

Devítiletý Dane Best prezentuje svůj návrh na jednání města.

Takovou radost jako Dane určitě nemá jeho čtyřletý bratr Dax. Když se radní ptali, jaký cíl si Dane vybere jako první, bratr byl jasnou volbou.

„Aktivistická“ kariéra mladého chlapce možná není u konce. Společně s rodiči zkoumá i další městské zákony, mezi nimiž je například omezení, vztahující se na vlastnictví domácích mazlíčků, které dovoluje pouze psa a kočku.

U Bestů však bydlí ilegální morče...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám