Hlavní obsah

Plameňák nabral špatný směr. Na Sibiři se zmrzlý zřítil na auto

Plameňák, který měl namířeno k přezimování do Arábie, odpadl od hejna a nabral špatný směr. Při přelétání Sibiře natolik prokřehl, že se zřítil přímo na auto na dálnici u města Kemerovo. Posádka vozu promrzlému plameňákovi poskytla azyl nejprve ve vyhřátém autě a pak u radiátoru v koupelně svého bytu, uvedla ruská média.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Plameňák omylem doletěl na Sibiř, málem tam umrzlVideo: AP

 
Článek

Odborníci se domnívají, že plameňák vzlétl s celým hejnem od jezera Tengiz v Kazachstánu, ale během 3400 kilometrů dlouhé cesty na Arabský poloostrov odpadl a namísto na jihozápad se vydal na severovýchod. Špatným směrem uletěl asi 1300 kilometrů, než jej mráz donutil k „nouzovému přistání“ na kapotě auta, uvedl anglojazyčný list The Siberian Times.

Plameňákova zachránkyně Ljudmila Karabanovová namítla, že s migrací zvířat se dějí divné věci, možná vinou dlouhého a nezvykle teplého podzimu. „Na Sibiři se obvykle vyskytují jen medvědi a zase medvědi – a teď nám tu v zimě létají plameňáci,“ zažertovala. Expertka Irina Voroncovová nicméně upozornila, že chyby nedělají jen lidé, ale i plameňáci: „Občas se stane, že pták není dost silný, ale je zvědavý, a tak se vydá špatným směrem.“

Plameňáka se později ujali mladí ochránci přírody v Novokuzněcku. „Bohužel nejsme schopni se o něj dlouhodobě postarat. Kontaktovali jsme pracovníky v přírodní rezervaci, kterým našeho neočekávaného hosta během týdne předáme,“ uvedl člen mládežnického klubu. „Je zdráv, má velkou chuť k jídlu a hrdě si vykračuje v našich prostorách,“ dodal o současné kondici plameňáka.

Reklama

Výběr článků

Načítám