Hlavní obsah

Safari park ve Dvoře Králové vrátí nosorožce do Rwandy

Právo, Vladislav Prouza

Safari park Dvůr Králové se v příštím roce zapojí do největšího přesunu nosorožců černých z Evropy do Afriky. Pětice jich na přelomu května a června zamíří do Rwandy do národního parku Akagera.

Nosorožci ve Dvoře Králové Video: Vladislav Prouza, Právo

 
Článek

„Půjde o doposud největší přesun nosorožců z Evropy do Afriky, jemuž předcházela dvouroční příprava,“ přiblížil ředitel královédvorského Safari parku Přemysl Rabas.

Transport pod taktovkou Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) se uskuteční díky spolupráci Safari parku se zahradami Flamingo Land ve Velké Británii a dánským Ree Park Safari. Angličané a Dánové přidali k trojici královédvorských nosorožců po jedné samici a jednom samci. Safari Park pošle do Rwandy dvojici mladých samic a samce Manyho.

Doporučení asociace EAZA položit ve Rwandě základ nové nosorožčí populace lze podle Rabase pokládat za chovatelský diktát. „Safari park, jenž je největším chovatelem černých nosorožců na světě, proto Rwandě zvířata věnoval,“ podotkl Rabas.

Zdecimovala je občanská válka

Nosorožci doplatili před čtvrt stoletím na rwandskou občanskou válku. Vojáci spolu s pytláky vybíjeli nosorožce kvůli nad zlato ceněným rohům. Zisk z rohoviny sloužil k nákupu zbraní. Genocidu přestál z početné populace jediný exemplář. „Přežila samice, která v roce 2007 pošla,“ doplnil šéf mezinárodních projektů královédvorského Safari parku Jan Stejskal.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Také samce Manyho čeká cesta do Rwandy.

Nosorožci dostali po dvanácti letech ve Rwandě šanci obydlit přísně střežený národní park o rozloze 1122 čtverečních kilometrů. Park leží na jezerním poloostrově. „Bezpečnost je tam na nejvyšší možné úrovni,“ tvrdí Rabas. Zoologové vybrali jedince nejpříbuznější vyhubené populaci.

„Jde o zvířata postradatelná pro Evropu a geneticky nejlépe zapadající do Rwandy,“ upřesnil Stejskal. Čeští, angličtí a dánští černí nosorožci mají společně se skupinou dovezenou nedávno do Rwandy postupně vytvořit populaci s dostatečnou genovou variabilitou. Různost genů tvoří jednu z rozhodujících podmínek k přežití živočišného druhu.

„Jsme přesvědčeni, že nosorožci z Evropy přispějí ke zvýšení variability a celkové udržitelnosti nosorožčí populace v Akageře,“ míní Eugene Mutangana z organizace Rwanda Development Board. „Projekt odborníků ze dvou kontinentů demonstruje míru odhodlání chránit nosorožce a nedopustit, aby byli zcela nesmyslně vyhubeni,“ podotkl prezident asociace EAZA Thomas Kauffels.

Reklama

Výběr článků

Načítám