Hlavní obsah

Svaly a pot v opavském divadle: Svátek kulturistiky oslavil čtyřicítku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Třetí nejstarší divadelní budova v České republice zažila v sobotu 40. ročník nejstarší kulturistické soutěže na světě. Jubilejní „Grand Prix PEPA“ přilákala více než stovku závodníků z celého světa, kteří měřili svaly v několika věkových i váhových kategoriích.

Kulturistika v opavském divadleVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Na jevišti nechyběly ženy a v hledišti se kromě příznivců kulturistiky nechala vidět i opavská společenská smetánka.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kulturistika

Ještě v pátek se v divadle hrála komedie Oscara Wildea Jak je důležité míti Filipa. V sobotu se zde již od dopoledních hodin měřily svaly. Nad tím, že v prostoru, kde jinak vládnou především múzy umění, se po celý den producírují siláci, kteří vystavují na odiv své pečlivě pěstované svalstvo, se v Opavě už dávno nikdo nepozastaví.

Foto: Aleš Honus

Jediná soutěž svého druhu, která se koná v divadelním prostředí.

Jediná soutěž svého druhu, která se koná v divadelním prostředí, každým rokem láká kulturisty doslova z celého světa. „Spojení kultury těla s touto krásnou budovou je úžasné a celý kulturistický svět si toho považuje. Jde o čtyřicátý ročník, přičemž do divadla jsme se přestěhovali v roce 1985. Tím jsme tuto akci povýšili na sportovně-společenskou událost,“ tvrdí pořadatel a jedna z nejznámějších postav evropské kulturistiky Stanislav Pešát.

Foto: Aleš Honus, Právo

Kulturisté ovládli jeviště Slezského divadla v Opavě.

Začátky podle něj byly velmi těžké. „Tehdy nás nechtěli pustit ani do kina, a my jsme si nakonec troufli na divadlo,“ říká.

„Musel jsem zpočátku hodně bojovat s tehdejšími stranickými funkcionáři, kteří mi ale nakonec pomohli to prosadit. Sice ještě dodnes se každý rok objeví nějaký hlas, že sport do divadla nepatří, ale to bychom se mohli ptát, proč se ve sportovních halách hraje divadlo a pořádají koncerty,“ dodává pořadatel soutěže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám