Hlavní obsah

Britský daňový úřad posílá lidem jako omluvu za své chyby kytice

Novinky, tcs

Více než 10 tisíc liber (přes 300 tisíc korun) utratil za poslední čtyři roky daňový úřad ve Velké Británii (HMRC) za pugéty květin, které rozeslal lidem, u nichž pochybil při výpočtu daně nebo vracení peněz. Za své počínání úřad nyní sklízí kritiku. „Chceme být osobnější,“ brání se.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za květiny úřad zaplatil od roku 2014 celkem 10 298 liber (zhruba 301 tisíc korun), uvedl v úterý server listu Daily Telegraph. Mezi těmi, kteří květinu dostali, byl například majitel kavárny ze Stockportu, kterému úřad omylem vyměřil daň o výši téměř jedné miliardy liber, nebo důchodce, jemuž měl úřad vrátit 800 liber (23 437 korun), ale zaslal mu šek na jednu libru.

„Je to absurdní a žalostně neadekvátní způsob, jak se omluvit daňovým poplatníkům, které zradil systém,“ nebral si servítky John O´Connell, šéf Aliance daňových poplatníků. Podle něj je nutnost rozesílat květiny dalším důkazem, že britský daňový systém je tak komplexní a složitý, že ani byrokraté netuší, jak se s ním správně vypořádat.

„Za některé chyby prosté ´omlouvám se´ nestačí. Myslíme si, že zaslání květin je více osobní gesto, které pomůže k urovnání věci,“ reagoval na kritiku mluvčí úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám