Hlavní obsah

Britští bratři vypěstovali více než tunovou dýni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmapadesátiletým britským dvojčatům Stuartu a Ianu Patonovým z Lymingtonu v anglickém hrabství Hampshire se podařilo vypěstovat dýni, jejíž hmotnost dosahuje neuvěřitelných 1104 kilogramů. Jedná se o historicky nejtěžší vypěstovanou dýni ve Velké Británii a druhou nejtěžší dýni na světě, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Bratři Patonovi se svou rekordní dýní.

Článek

Pokoření britského rekordu bylo slavnostně vyhlášeno v sobotu na festivalu Autumn Pumpkin Festival v anglické vesnici Netley.

Rekordní dýně měří v obvodu téměř sedm metrů a její stonek prý co do tloušťky připomíná „předloktí boxera těžké váhy“.

Foto: Profimedia.cz

Dýni musel na váhu dopravit bagr.

Bratři Patonovi jsou zkušenými zemědělci, kteří doufají, že v budoucnu překonají i světový rekord. „Je to skvělé. Jde o druhou největší dýni na světě,“ svěřil se Ian.

„Máme v hlavě pár vylepšení, díky nimž snad světový rekord překonáme. Když to nezvládneme v příštím roce, tak snad v tom následujícím. Neskončíme s tím do té doby, než toho dosáhneme,“ řekl pěstitel.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadá historicky nejtěžší dýně ve Velké Británii v celé své kráse.

Tajemství gigantických dýní se podle bratrů skrývá v semínkách. „Každý rok semínka těch největších dýní křížíme. Potřebujete také velmi lehkou a kyprou půdu. A v neposlední řadě musíte dýně zalévat šíleně velkým množstvím vody,“ vysvětlil.

Jejich chlouba bude až do Halloweena vystavena v londýnském Old Covent Garden. Dosud nejtěžší dýni na světě vypěstoval v roce 2016 Belgičan Mathias Willemijns. Vážila 1190 kilogramů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám