Hlavní obsah

Tasmánský farmář náhodou vypěstoval historicky největší vodnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenašedesátiletému farmáři Robertu Bignellovi se na jeho pozemku v tasmánském Waterhouse podařilo vypěstovat vodnici, která váží neuvěřitelných 18,3 kilogramu. Podle serveru abc.net.au se jedná o největší vypěstovanou vodnici na světě. Bignell získal obdobný titul rovněž před 45 lety. Tenkrát se mu podařilo vypěstovat historicky největší mrkev.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Bignellovi bylo pouhých 16 let, když v roce 1973 vypěstoval mrkev vážící 3,4 kilogramu. Tehdy se jednalo o historicky největší mrkev na světě, a tak zaplnil titulky mnoha tasmánských novin.

Nyní, o 45 let později, zažívá déjà vu, neboť vypěstoval historicky největší bulvu vodnice (celým názvem brukev řepák vodnice – nenáročná dvouletá rostlina připomínající ředkvičku).

Paradoxní na celé situaci je, že se mu to podařilo zcela náhodou. Vodnice, které chtěl použít na pastvu dobytka, zasadil na svém pozemku minulý rok a téměř se o ně nestaral. Půdu dokonce ani jednou nepohnojil.

Když šel ale rostliny minulý týden zkontrolovat, byl v šoku. „Nikdy jsem nic takového neviděl,“ řekl farmář v reakci na velikost vodnic.

Několik rostlin odvezl za pomoci motorky domů a zjistil, že jedna z nich váží víc, než činí dosavadní světový rekord. Ten dosud drželi američtí farmáři Mardie a Scott Robbovi, jejichž vodnice vážila 17,7 kilogramu.

Bignellova chlouba již byla zvážena příslušnými úředníky a nyní se čeká na potvrzení světového prvenství Guinnessovou knihou rekordů.

„Vodnici teď budeme mít nějaký čas v jídelníčku,“ směje se Tasmánec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám