Hlavní obsah

Senzace pro Liberec: Přímo před radnicí se natáčí Spider-Man

– Liberec
Právo, Michael Polák

Ruské kolo, kolotoč, stánky, ale také žongléři, tanečnice, folklórní skupina nebo svítící lampióny. Centrum Liberce teď ovládá neobvyklá pouť budící pozornost kolemjdoucích. Nejde ale o žádnou městskou slavnost, ale o natáčení amerického velkofilmu Spider-Man: Far From Home. Liberec bude ve filmu představovat Prahu.

BEZ KOMENTÁŘE: V Liberci se natáčí další film o Spider-ManoviVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Festivalové městečko přímo před libereckou historickou radnicí začali filmaři budovat už na začátku minulého týdne, teď tu až do 27. září mají natáčet.

„Na náměstí před radnicí se má natáčet akční scéna. Probíhá hudební festival, je tam pódium, stánky a návštěvníci festivalu, které ztvární už vybraní liberečtí komparzisté,“ naznačila Pavlína Sacherová z liberecké filmové kanceláře, která filmařům s natáčením pomáhá.

Štáb i filmová kancelář jsou na další informace velmi skoupí. Pokud mluví o filmu, používají krycí název Bosco. Jisté není ani to, zda přímo do Liberce dorazí režisér Jon Watts a hlavní hvězda Tom Holland, anebo tu třeba bude točit jen sekundární štáb, který má u podobně velkých filmů za úkol práci na akčních scénách.

Foto: Michael Polák, Právo

Pro novým film ze spider-manovské série se má v Liberci natočit akční scéna, odehrávající se na Pražském festivalu světel.

V Liberci se má natáčet výhradně přes noc a je zřejmé, že půjde o velkou davovou scénu, protože spolupracující česká produkce sháněla pro natáčení stovky komparzistů. Podle toho to vypadá i na libereckém náměstí Dr. Edvarda Beneše. Okukovat filmaře a pokusit se zahlédnout Spider-Mana sem každý večer přicházejí stovky lidí, ale nad členy filmového štábu mají většinou jen velmi mírnou početní převahu. S visačkou člena štábu se po náměstí pohybují stovky lidí, mluví mezi sebou česky i anglicky.

Filmaři obsadili i libereckou radnici a pronajali si i některé další prostory na náměstí. Za finanční kompenzaci se dohodli s kavárnami, že zruší své zahrádky, nebo že budou poskytovat zázemí pro štáb.

Spider-Man v Liberci vystřídal Genia

Liberec se v posledních letech stal zaslíbeným místem pro filmové štáby. Může za to především filmová kancelář, která funguje od roku 2015 při městském informačním centru a pomáhá filmařům překonávat všechny úřední i faktické nástrahy spojené s natáčením ve městě.

Foto: Michael Polák, Právo

Na žádném dobrém pražském festivalu nesmí chybět dívky v krojích.

Jejím dosud největším úspěchem bylo loňské natáčení desetidílného seriálu Genius o Albertu Einsteinovi, který se v těchto dnech vysílá. Jeho tvůrce a producent, oscarový režisér Ron Howard (Apollo 13, Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a démoni) si práci v Liberci nemohl vynachválit.

Letos na jaře přijela do Liberce také hollywoodská hvězda Orlando Bloom. Na vlakovém nádraží natočil část seriálu Carnival Row.

Díky zachovalým historickým domům či celým čtvrtím si Liberec dosud vybíraly zejména štáby dobových a historických filmů. I když se Spider-Man odehrává v současnosti, i nyní platí, že Liberec není Libercem, ale hraje jiné město, v tomto případě Prahu.

Foto: Michael Polák, Právo

Členové filmového štábu na věži radnice

Podle vedení liberecké radnice bude mít natáčení obrovský finanční přínos pro město i podnikatele. Kromě místních firem se na natáčení podílejí také lidé z regionu, kteří se zúčastnili castingu.

Jedním ze šťastlivců je student Dominik Bohuslav z Hodkovic nad Mohelkou. „Chtěl jsem si vyzkoušet, jaké to je, ucházet se o práci u filmu, a vyšlo to. Teď se těším, že uvidím profesionální herce v akci,“ říká mladík.

Reklama

Výběr článků

Načítám