Hlavní obsah

Zoo zakázala zaměstnancům svítivě barevné bundy. Mohly by pandy rušit při sexu

Novinky, tcs

Zoologická zahrada ve skotském Edinburghu je jediná zoo na britských ostrovech, která chová pandy velké. Z Číny je má zapůjčeny do roku 2021. Samička Tchien tchien a sameček Jang Kuang však dosud na svět nepřivedli potomka. Vedení zahrady se teď pandímu páru snaží situaci co nejvíce usnadnit vydáním netradičních nařízení.

Foto: Profimedia.cz

Samička Tchien tchien na snímku z roku 2016

Článek

Zaměstnanci zoologické zahrady nebudou moci v blízkosti dvojice pand nosit své obvyklé pracovní bundy svítivé barvy. To pro případ, kdyby se náhodou zvířata oddávala milostným hrátkám, informoval deník Daily Mail.

Spáření Tchien Tchien a Jang Kuanga se ukázalo jako problematické. Ačkoliv Tchien tchien rok před zapůjčením do skotské zoo porodila dvě mláďata, ukázalo se, že sameček Jang Kuang se do páření příliš nehrne.

Foto: Profimedia.cz

Pandí samec Jang Kuang

Ošetřovatelé se nejprve v roce 2013 pokusili Tchien tchien uměle oplodnit, pokaždé to však skončilo neúspěchem. Nyní to zoologická zahrada zkusí opět přirozenou cestou. Nebude to však tento rok, nejprve chce zvířatům připravit ideální podmínky.

„Zvířata mohou být citlivá na zvuk, vibrace a cokoliv vizuálního, co působí nepřirozeně,“ vysvětlila zákaz barevných bund ve svém prohlášení zoologická zahrada. Zaměstnanci též nebudou moci používat stroje a fukary na listí.

Zoo bude shromažďovat data

Pauzu mezi pokusy o spáření využijí ošetřovatelé a vědci k tomu, aby shromáždili veškerá možná vědecká data a zkušenosti ostatních kolegů, které by mohli při dalším pokusu využít. Zda to povede ke kýženému výsledku je ale ve hvězdách.

Pandí samci totiž nejsou považováni za ty nejúspěšnější milence zvířecí říše. Poměrně špatně odhadují čas, kdy je samice k páření připravená, navíc jsou často zmatení a netuší, co mají dělat.

Reklama

Výběr článků

Načítám