Hlavní obsah

Sedmnáctiletý student pokořil český rekord. Chytil kapra vážícího přes 30 kilo

Novinky, Klára Kučerová
Kolín

Fantastik, takové jméno dostal kapr vážící 32 kg. Unikátní kousek ulovil nedávno teprve 17letý Stanislav Blažka. Pokořil tak rekord mezi kapraři. V českých svazových vodách se podle dostupných informací těžší rybu doposud chytit nepodařilo.

Sedmnáctiletý student pokořil nový český rekord. Chytil kapra vážícího přes 30 kiloVideo: Novinky

 
Článek

„Bylo to něco neuvěřitelného,“ popisuje své dojmy student hotelové školy Stanislav Blažka. Když se mu na konci prázdnin ve večerních hodinách podařilo zdolat prozatím nejtěžšího kapra z českých svazových vod, nemohl tomu uvěřit.

S rybařinou začal v pěti letech, zájem o ni v něm probudil otec s dědou. Ve 14 letech se pak začal specializovat na lov velkých kaprů.

„Když zabrala, pocítil jsem, že to bude větší ryba. Člověk nikdy neví, jak dlouho ji bude zdolávat. Tohle byl ale naštěstí kratší souboj, rychle se unavila,“ vzpomíná.

Foto: Archiv Stanislava Blažky

Sedmnáctiletý Stanislav Blažka chytil největšího kapra v České republice.

Podle Blažky nejde v kaprařině až tak o štěstí jako spíše o strategii. Osobní rekord si vylepšil i díky tomu, že ho vzal pod svá ochranná křídla podnikatel Tomáš Blažek, který se věnuje chytání kaprů již od mala a zkušenosti nasbíral i na zahraničních cestách.

„Není to jen o tom přijít k vodě, nahodit pruty a čekat. Ryba se musí zakrmit, což trvá i pár dní. Pak přichází na řadu kvalitní krmení, takzvané boilies,” popisuje Blažek.

Tento druh rybářské nástrahy a návnady přirovnává ke stravě pro kulturisty. „Jde o souhrn skvělých surovin, vyvážený přísun proteinů a vitaminů dobře stravitelných pro ryby,” líčí s tím, že kapr má schopnost vyhodnotit, co je pro něj dobré. Pokud tedy někdo rybaří pomocí kuliček ze sójové mouky, ryba je přestane během dvou až tří dnů žrát, jelikož nebude mít dostatek živin.

Přesné místo, kde k úlovku došlo, nechtěli ani jeden prozradit. „Musíme ryby chránit před lidmi. Často se stává, že je pak třeba kradou do soukromých revírů, protože majitelé jim za ně vyplácí nehorázné částky,“ říká Blažek.

Fantastik byl po chycení puštěn zpět do vody a čeká, zda jej uloví další zkušený rybář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám