Hlavní obsah

Ekvádorci postavili pyramidu z půl miliónu růží

Ekvádorské městečko nedaleko metropole Quita postavilo tento měsíc pyramidu, která aspiruje na zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Nejde ale o architektonickou stavbu, pyramidu tvoří půl miliónu většinou rudých růží. Dosavadní podobný rekord drží od roku 2005 podle ekvádorského deníku El Comercio německý Frankfurt nad Mohanem se 170 000 květinami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na pyramidu bylo použito půl miliónu růžíVideo: Reuters

 
Článek

V ekvádorském městečku Tabacundo pracovalo na pyramidě z růží asi týden dvě stě až tři sta dobrovolníků denně. „Každý den instalovali kolem 90 000 ekvádorských růží, pracovali 12 až 14 hodin denně,“ popsala stavbu Rosa Cisnerosová, která ji navrhla. Španělský deník ABC odhadl cenu těchto růží na 600 000 eur (asi 15,6 miliónu korun).

Červenobílá pyramida má rozlohu celkem 1100 metrů čtverečních a má připomínat stavbu původních obyvatel Ekvádoru z předinckého období. Pod růžemi byl instalován zavlažovací systém, aby růže vydržely co nejdéle, alespoň tak dlouho, než je auditoři Guinnessovy knihy rekordů spočítají. Až růže zcela zvadnou, mají být použity jako hnojivo, napsal deník El Comercio.

Kromě zápisu do knihy rekordů si asi desetitisícové město Tabacundo od pyramidy z růží slibuje příliv turistů a také reklamu pro místní pěstitele ekvádorských růží. „Jsme největší producenti květin v zemi a Ekvádor je třetím největším exportérem květin na světě,“ řekl agentuře EFE místní starosta Frank Gualsaqui. V exportu růže je podle některých zdrojů Ekvádor první na světě.

Růže z Ekvádoru se pěstují se v Andách ve výšce kolem 2800 metrů, kde rostou pomalu, a mají proto nezvykle velké květy. Díky celoročnímu vyrovnanému klimatu se jim v zemi na rovníku velmi dobře daří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám