Hlavní obsah

Britská likérka se kaje za vodku Novičok

Právo, doh
Bristol

Vodku pojmenovanou Novičok uvedla v pondělí na trh likérka z britského Bristolu. Stalo se tak pouhý den poté, co zemřela Britka Dawn Sturgessová, jež předtím podle vyšetřovatelů přišla do kontaktu se stejnojmennou otravnou látkou. Její partner Charlie Rowley stále leží v nemocnici a jeho stav je vážný, ačkoliv už ne kritický.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Vodku s kontroverzním názvem Novičok uvedla bristolská likérka na trh jen několik dní poté, co byl jedu vystaven v Amesbury další pár.

Článek

„Se svými 75 procenty není tato jemná lihovina ničím k smíchu,“ představila kontroverzně pojmenovanou vodku společnost Bristol Dry Gin Distillery. Limitovaná série se vyprodala během několika hodin.

Novinka ale vzbudila takový odpor širší veřejnosti, že firma další vodku tohoto jména nevyrobí. Myšlenka prý vznikla poté, co se po otravě novičokem zotavil dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija.

„Mělo to odlehčit atmosféru, nechtěli jsme nikoho urazit… Omlouváme se rodinám Dawn Sturgessové i Charlieho Rowleyho, chápeme, že načasování mohlo být necitlivé,“ kál se mluvčí firmy podle listu The Independent.

Kriminalisté dál pátrají po zdroji otravy obou lidí v Salisbury. Podle britských médií šlo o uživatele drog, kteří vybírali popelnice. Vyšetřování podle úřadů může trvat měsíce, přičemž zbytky otravné látky můžou zůstat nebezpečné velmi dlouho.

„Jestliže byl v zapečetěné nádobě…, tak by vydržel, jak mi řekli vědci, padesát let,“ řekl šéf protiteroristického policejního oddělení Neil Basu.

V březnu byl novičok použit v témže městě k útoku na Skripalovy. Oba skončili v kritickém stavu v nemocnici, nakonec se ale zotavili. Podle Basua nyní nemohlo jít o stejnou dávku, protože dříve byl jed použit v tekuté formě, účinné jen několik hodin. Zároveň řekl, že je nepravděpodobné, že by spolu oba případy nesouvisely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám