Hlavní obsah

Očekávané slůně ze zlínské zoo se narodilo mrtvé

Právo, jr, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Samici slona afrického Zola se ve Zlínské zoologické zahradě v noci na neděli narodilo mrtvé mládě. V neděli to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Sloní dáma Zola (vpravo) v posledních týdnech před porodem.

Článek

„Porod proběhl bez problémů, slůně se však narodilo mrtvé. U prvorodiček to bohužel není neobvyklý jev. Prozatím můžeme jen sdělit, že se jednalo o samičku s porodní váhou 86 kilogramů. Slonice Zola je v pořádku,“ sdělila mluvčí.

„Několikaleté úsilí celého týmu chovatelů a veterinářů tak bohužel pro tentokrát nevyšlo. Sloni afričtí však stále znamenají budoucnost zlínské zoo,“ dodala Bujáčková.

Porod zlínské samice Zoly byl velmi očekávaný v samotné zoo, ale i po celém světě. Odchov afrických slonů je velmi vzácný. Během posledních dvanácti měsíců se to světovým zoologickým zahradám podařilo jen v pěti případech.

Přibrala 150 kg

„Zola je nejklidnější z trojice sloních dam, které v Lešné chováme. Během březosti přibrala asi sto padesát kilogramů,“ sdělil ředitel zoo Zlín Roman Horský.

Chovatelé pro zdárný průběh březosti udělali maximum. Zola i ostatní členky stáda, Kali a Ulu, byly pod bedlivým dohledem.

Příběh zlínských slonů se začal psát v dubnu 2003, kdy zoo po dlouhých pěti letech jednání získala z regulačního odchytu slonů v jihoafrickém Krugerově parku tři samice – devítiletou Kali, osmiletou Zolu a sedmiletou Ulu.

Původním záměrem zlínské zoo byl pouze chov slonic. Pro chov sloního samce by bylo nutné vybudovat samostatný pavilón i venkovní výběh, vzhledem k tehdejším prostorovým i finančním možnostem zoo to však nebylo možné.

V souvislosti s plánovaným rozvojem zoo a s celkovým obratem v chovu slonů v Evropě však v roce 2014 došlo k zásadní změně. Evropská asociace zoologických zahrad požádala o zapojení geneticky významných zlínských slonic do chovného programu, ať již přímo ve Zlíně, nebo v jiném zařízení.

„V tu dobu jsme se rozhodli přistoupit k umělé inseminaci slonic a v rámci připravovaného projektu Karibuni vybudovat nový chovatelský prostor pro slony. Slonům bude po dostavbě Karibuni patřit třetina z celkových 21 hektarů rozlohy nové expozice. Vedení zoo tak plánuje získat do chovu až deset slonů, z toho jednoho chovného samce.

Reklama

Výběr článků

Načítám