Hlavní obsah

Klarinetista vysoudil přes šest miliónů od dívky, která mu zničila sen

Novinky, tcs

Ve středu 13. května soud v kanadském Torontu rozhodl ve prospěch klarinetisty Erika Abramovitze. Před třemi lety získal stipendium u nejlepšího klarinetisty planety, to že byl přijat, se ale nedozvěděl. Jeho dívka ze strachu, že by se odstěhoval, e-mail smazala a z falešné adresy mu napsala falešné zamítnutí jeho žádosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Eric Ambramovitz je považován za jednoho z nejlepších klarinetistů Kanady, napsal Montreal Gazette, který o případu informoval. Od sedmi let se mu věnovali ti nejlepší učitelé, kteří v něm už tehdy rozpoznali neobyčejný talent. Na Kanadské hudební soutěži (Canadian Music Competition) zvítězil šestkrát a měl před sebou zářnou budoucnost.

Na konci roku 2013 studoval na hudební McGillově univerzitě a zažádal si o dvouleté stipendium na losangeleské Colburnově hudební univerzitě, kde by mohl dokončit vzdělání u Yehudy Gilada, který je považován za jednoho z nejlepších klarinetistů na světě.

Ročně se k němu hlásí desítky studentů, on však přijímá pouze dva. Abramovitz se náročného konkurzu zúčastnil a nakonec byl vybrán. O měsíc později univerzita zaslala hudebníkovi e-mail, ve kterém mu šťastnou zprávu sdělovala.

Jenže v tu chvíli vstoupila do hry Abramovitzova přítelkyně Jennifer Leeová, spolužačka, se kterou se dal dohromady v roce 2013 a po měsíci známosti se k sobě nastěhovali. Klarientista své lásce důvěřoval natolik, že jí kromě přístupu k počítači svěřil svá hesla k různým účtům včetně toho e-mailového.

Univerzitě z Erikovy adresy odpověděla, že nabídku musí odmítnout. Vytvořila pak falešnou Giladovu adresu, ze které Erikovi napsala, že stipendium nedostal. Dále napsala, že mu Gilad nabízí jiné stipendium – menší, které nepokryje celé náklady na studium, zbytek by si musel Abramovitz doplatit. Školné činilo 51 000 kanadských dolarů (asi 860 tisíc Kč) plus výlohy na bydlení, což si Abramovitzova rodina nemohla dovolit.

Klarinetista se se svým osudem smířil a zdálo se, že celý plán Jennifer vyšel. Eric zůstal s ní v Montrealu a dokončil studium na McGillově hudební škole. Jenže pár se nakonec v následujícím roce stejně rozešel. Soud neuvedl z jakého důvodu, prý se to ale netýkalo případu.

Abramovitz se nakonec rozhodl pro méně prestižní kurz na Colburnu, který byl levnější a s Giladem měl alespoň jednu hodinu týdně. Tam se také v roce 2015 dozvěděl o podvodu nyní už bývalé dívky. Během jedné z hodin se ho totiž Gilad zeptal, proč ho mladý student odmítl.

„Proč jste odmítl vy mě?“ odpověděl mu Abramovitz, který ještě stále netušil, co se vlastně stalo. Teprve poté, co se ho na to, co je mezi ním a Giladem, zeptal student, rozhodl se Eric zapátrat v e-mailové historii. S odmítavým e-mailem pak šel za profesorem.

„Tohle jsem nikdy nenapsal,“ odvětil Gilad a Ericovi začínalo být jasné, co se asi stalo. V e-mailu pak našel ještě několik dalších zamítavých odpovědí z různých stáží v New Yorku a jiných městech, které byly rovněž smyšlené. Svou bývalou přítelkyni se nakonec rozhodl zažalovat.

„Jsem velice frustrován, že takto talentovaný hudebník jako Eric se stal obětí tak nemyslitelného a amorálního chování, které zbrzdilo jeho vývoj,“ napsal ve svém prohlášení pro soud Gilad. Kdyby Eric vystudoval u něj, mohl by si prakticky vybrat jakýkoliv orchestr na světě.

Abramovitz po dokončení školy nastoupil v Nashvillském symfonickém orchestru a nedávno získal místo druhého klarinetisty v symfonickém orchestru v Torontu. Soud mu přiznal odškodné ve výši 375 000 kanadských dolarů (asi 6,2 miliónu Kč). Zda odškodné opravdu dostane, je ale nejisté, po Jennifer se totiž slehla zem. S Abramovitzem komunikovat odmítá a nedostavila se ani k soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám