Hlavní obsah

Moře v Africe vyplavilo záhadnou mršinu, vypadá jako kříženec velryby a delfína

Na idylickém pobřeží národního parku Dorob v africké Namibii byla minulý týden nalezena mršina, kterou bylo s ohledem na pokročilé stádium rozkladu velmi obtížné identifikovat. Na první pohled připomínala něco mezi velrybou a delfínem. Podle odborníků šlo s největší pravděpodobností o vorvaňovce zobatého, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Oceán vyplavil záhadnou mršinu, pravděpodobně jde o vorvaňovce zobatého.

Článek

S identifikací zhruba šestimetrového tvora nejprve tápali i odborníci. „Zpočátku jsme neměli potuchy, o jaký druh zvířete se jedná, neboť tělo bylo v pokročilém stádiu rozkladu,“ vysvětlil výzkumník z organizace Namibian Dolphin Project Simon Elwen.

„Na základě tvaru hlavy a čumáku a jeho velikosti však výzkumný tým nakonec přišel se závěrem, že jde s největší pravděpodobností o vorvaňovce zobatého,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Identifikovat tvora nebylo jednoduché ani pro odborníky.

Vorvaňovec zubatý je kytovec z čeledi vorvaňovcovitých, který obývá hluboké vody prakticky všech moří a oceánů. Jeho populace se v současné době odhaduje na zhruba sto tisíc jedinců.

Foto: Profimedia.cz

Mršina měřila na délku zhruba šest metrů.

Pokud výzkumníci, kteří z mršiny odebrali několik vzorků, skutečně potvrdí, že se jedná o vorvaňovce zobatého, bude to teprve podruhé od roku 2000, kdy byl tento druh zvířete v Namibii spatřen.

„Byl jsem překvapený. Tahle zvířata jsou vidět zřídka i ve vodě, spatřit je na souši je tak velmi unikátní,“ uzavřel Elwen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám