Hlavní obsah

Město v Ohiu čelí náporu „zombie“ mývalů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prapodivné chování mývalů vyděsilo obyvatele ohijského města Youngstown. Policisté zaregistrovali už patnáct případů, kdy se apatičtí mývalové, jinak aktivní převážně v noci, bez známek jakékoliv opatrnosti přibližovali k lidem, svíjeli se na zemi nebo cenili zuby. Za chováním, které připomíná zombie, stojí dle úřadů pravděpodobně zákeřná nemoc psinka.

Foto: Reuters

Mýval severní (ilustrační foto).

Článek

Mývalové patří k těm druhům v živočišné říši, kteří člověka hravě zmatou. Vypadají jako roztomilí malí medvídci, ve skutečnosti jsou mazaní, drzí a dokážou být i pořádně agresivní. Chování mývalí populace v městě Youngstown se ale vymyká běžné agresi a obrovské problémy může způsobit zejména majitelům psů.

Mývalové jsou zvířata aktivní převážně v noci. Místní policie však za poslední tři týdny evidovala na patnáct případů, kdy se u domů objevil mýval za bílého dne a jeho chování bylo více než podivné. Lidé, kteří se s nimi setkali, nejčastěji mývaly přirovnávali k zombie neboli k oživlé mrtvole.

Jedno takové setkání popsal regionální televizní stanici WKBN dvaasedmdesátiletý fotograf Robert Coggeshall. Hrál si zrovna na zahradě se svými psy, když se na trávníku zjevil mýval a začal se k muži i ke psům nebojácně přibližovat. Fotograf prozíravě poslal psy do domu a sám poté šel na dvorek, aby mývala odlákal. Bylo mu jasné, že s ním něco není v pořádku.

„Postavil se na zadní, což jsem nikdy u mývalů neviděl. Cenil zuby a pak spadl na záda a zůstal nehybně ležet jako v kómatu,“ uvedl Coggeshall. Než ale muž stačil cokoliv udělat, mýval se probral, opět se postavil na zadní a začal cenit zuby. Znovu spadl na záda a zůstal nehybně ležet. Takhle to šlo po dvě hodiny stále dokola, než na místo dorazili policisté.

Za nákazou nestojí vzteklina

Všechna takto zajištěná zvířata byla podle policie utracena a jejich těla byla zaslána na vyšetření. Příčina podivného chování ještě není známa. Podle ohijského ministerstva životního prostředí nestojí za „zombie“ mývaly vzteklina, jak se mnozí obávali, nýbrž psinka.

Psinka není nebezpečná člověku, zcela fatální však může být pro psy. Jedná se o vysoce nakažlivé virové onemocnění, které napadá psy, fretky, mývaly či skunky. Virus se přenáší kontaktem i vzduchem. Nejprve se projevuje jako horečka, v pozdějších fázích virus napadá nervový systém.

U zvířat poté dochází ke změnám chování včetně zvýšené agresivity a záchvatů. V devadesáti procentech případů nemoc končí smrtí. Zvířata, jimž se podařilo nemoc překonat, mívají doživotní následky.

Střežte se mývalů za denního světla

V Ohiu je očkování povinné pouze proti vzteklině, a tak veterináři radí, aby si lidé zkontrolovali očkovací průkazy svých psů a eventuálně dali své miláčky očkovat.

„Měli byste se vyhnout jakémukoliv kontaktu s mývalem, který je aktivní během denních hodin, nemá strach z člověka nebo působí zmateně a apaticky,“ radí ministerstvo.

Policie se mezitím snaží zjistit, kolik mývalů mohlo být nakaženo, a všechny zajistit, aby předešla možné epidemii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám