Hlavní obsah

Gorilí samec Louis chodí po dvou. Nechce si totiž ušpinit ruce

Novinky, tcs

Gorily občas po dvou chodí, je to však zřídka vídaný jev. Ovšem nikoliv u osmnáctiletého gorilího samce Louise ze zoologické zahrady ve Filadelfii. Toho můžete vidět běhat vzpřímeně docela často. A důvod? Louis je posedlý čistotou a nechce si ušpinit ruce před jídlem.

BEZ KOMENTÁŘE: Gorilí samec preferuje chůzi po dvouVideo: Philadelphia Zoo

 
Článek

Vidět více než dvousetkilového obra popobíhat jenom po zadních, to je opravdu zvláštní pohled. Proč si častěji, stejně jako ostatní gorily, nevypomáhá horními končetinami, má prozaický důvod. Louis prostě nesnáší špínu na rukou, zejména když se chystá jíst.

I když mají plné ruce, gorily je často využívají při chůzi. Opírají se totiž o klouby. Louis radši volí vzpřímenou chůzi, zvlášť když má plné ruce lahodných dobrot.

Podle Michaela Sterna, kurátora primátů a malých savců, ale nejde jenom o jídlo. Přes bahnitý dvorek ve výběhu museli zaměstnanci natáhnout starou hasičskou hadici, přes kterou Louis ručkuje, aby se neumazal.

Stern tvrdí, že chodit po dvou je pro gorily „pořádně neobvyklé“. V divočině je možné vidět vzpřímené gorily nížinné vždy jen na pár vteřin, když se například natahují po jídle anebo se třeba brodí močálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám