Hlavní obsah

V Egyptě objevili kosterní pozůstatky neznámého dinosaura

Paleontologům se v Egyptě podařilo objevit zcela unikátní kosterní pozůstatky obřího dinosaura. Nalezené fosilie pocházejí z období svrchní křídy, odhaduje se tedy, že jsou staré zhruba 100 až 66 miliónů let. Podle výzkumníků se jedná o zásadní objev v oblasti vědy, někteří ho dokonce přirovnávají ke svatému grálu, píše server Science Daily.

Foto: Profimedia.cz

Předpokládaná podoba dinosaura mansourasaurus shahinae

Článek

Studii o nově objeveném dinosaurovi s názvem mansourasaurus shahinae, patřícího do skupiny titanosaurů, zveřejnil odborný časopis Nature Ecology and Evolution. Býložravý dinosaurus vážil zhruba pět tun a dosahoval délky osmi až deseti metrů.

Kosterní pozůstatky z doby svrchní křídy jsou na území Afriky extrémně vzácné. Africký terén je totiž natolik specifický, že paleontologové netuší, kde kopat. A právě proto je podle vědce Erica Gorscaka, jenž se na studii podílel, nedávný objev v saharské poušti klíčový.

Foto: Profimedia.cz

Znázornění kosterní stavby dinosaura mansourasaurus shahinae.

„Když jsem poprvé uviděl fotky fosilií, spadla mi čelist. Je to svatý grál - velmi dobře zachované pozůstatky z posledního dinosauřího období v Africe. Po něčem takovém paleontologové pátrali opravdu hodně dlouho,“ svěřil se serveru Science Daily paleontolog a spoluautor studie Matt Lamanna.

Objev může zodpovědět spoustu otázek

S ohledem na to, že dinosauřích nálezů je na území Afriky jako šafránu, Gorscak věří, že tento objev může přinést odpovědi na mnohé otázky, které prozatím zůstávaly nezodpovězeny. Například to, jaké konkrétní druhy na tomto území žily a se kterými dinosaury mají nějaké spojitosti.

Studium fosilií může pomoci také v otázce, zda byla v té době propojena dnešní Evropa s Afrikou, neboť právě v tomto ohledu panují mezi vědci nejasnosti. V případě spojení by zvířata z obou kontinentů měla s největší pravděpodobností obdobnou anatomii, v opačném případě by byl jejich vývoj zcela nezávislý.

Server Science Daily informoval, že podle dosavadních zkoumání je nalezený druh v Egyptě podobný známým dinosaurům z Evropy a Asie, což podle paleontologů naznačuje, že se tito gigantičtí živočichové mohli v období svrchní křídy pohybovat mezi kontinenty.

Reklama

Výběr článků

Načítám