Hlavní obsah

Na svetry norských olympioniků se snesla vlna kritiky, jsou na nich znaky, které používají nacisté

Oficiální oblečení norského lyžařského týmu pro únorové zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu vyvolalo velké pozdvižení. Černošedé pletené svetry sjezdařů totiž obsahují dva runové znaky, které mají základ v severské mytologii, ale používají je také jako své symboly neonacistická hnutí, informoval deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z norských lyžařů na zimních olympijských hrách 2014 v Soči.

Článek

Kolekce oblečení pro norské sjezdaře pro tuto sezonu se inspirovala vikinským obdobím a byla pojmenována Útočící Viking. Runový znak, který označuje písmeno T a nese jméno severského boha války Týra, byl pro národní tým vybrán proto, že má svému nositeli zajistit sílu a vítězství.

Ve 30. letech minulého století ovšem tento symbol připomínající oštěp začal používat nacistický vůdce Adolf Hitler a znak vešel ve známost jako Kampfrune, runa boje. Runa se stala emblémem Hitlerovy školy pro velitele (Reichsführerschulen), kterou navštěvovali prominentní nacisté v Německu.

V současné době tuto runu často nosí členové ultrapravicových skupin. Ve Skandinávii se jedná například o přední neonacistickou organizaci zvanou Severské hnutí odporu, které zejména ve Švédsku, ale také v Norsku brojí proti imigrantům či Židům.

V neonacistické symbolice figuruje i druhý runový znak, který zdobí svetry norských reprezentantů pro únorovou olympiádu. Nacisté v Německu mu říkali Lebensrune, runa života, a objevoval se například na hrobech vojáků SS u data jejich narození.

Runa je někdy nacisty označována také jako Yggdrasil s odkazem na světový strom ze severské mytologie. Právě na tomto stromu života obětoval nejvyšší severský bůh Ódin sám sebe, když na něm visel devět dní a nocí, aby tak získal tajemství run, symbolu moudrosti.

Někteří členové svetry nebudou nosit

V reakci na kritiky již někteří členové týmu norských alpských lyžařů listu The New York Times řekli, že nebudou na olympijských hrách v Jižní Koreji zmíněné svetry nosit.

Výrobce oficiálního oblečení norského týmu sjezdařů ale odmítá svetry stáhnout s tím, že runy na nich jsou součástí skandinávského dědictví a nepatří ultrapravici. „Neonacisté pochodují také s norskými vlajkami. To ale přece neznamená, že je přestaneme používat,“ uvedla Hilde Midthjellová, výkonná ředitelka firmy Dale of Norway.

Reklama

Výběr článků

Načítám