Hlavní obsah

Potápěč natočil blikající chobotnici

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli takovému pohledu, jaký se naskytl dvaapadesátiletému Hectoru Seguinovi juniorovi ve vodách u havajského ostrova Oahu, se potápěči pravidelně vydávají pod hladinu. Na svém podmořském výletu totiž potkal chobotnici, která mu názorně předvedla, jak rychle fungují její mimikry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chobotnice se měnila potápěčům před očimaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Kdykoliv spatří predátora, snaží se chobotnice okamžitě splynout s okolním prostředím a nejlépe si zalézt do nejbližšího úkrytu. Tuhle ale uviděl Hector plout na volném prostranství nad útesem.

Jakmile se amatérský potápěč k chobotnici přiblížil, aby ji natočil, chapadlovitý živočich se okamžitě snažil splynout s okolím. Na svém útěku před kamerou chobotnice měnila barvu své kůže s neuvěřitelnou rychlostí, jak je vidět na záběrech poskytnutých agenturou AP.

Za schopnost změnit barvu podle prostředí, ve kterém se zrovna nachází, vděčí chobotnice chromatoforům. To jsou buňky, které obsahují barevné pigmenty a odrážejí světlo.

Jsou napojeny na nervový systém a jejich velikost mohou chobotnice ovládat svalovými stahy. Změnou velikosti chromatofor pak dokážou chobotnice nejen měnit barvu, ale vytvářet na své kůži vzorce, které nejlépe splývají s okolním prostředím.

Testy odhalily, že chobotnice nemají problém vytvořit na svém těle třeba i šachovnici či věrně imitovat puntíkovaný povrch. Toho všeho jsou schopny mimo jiné i díky extrémně vyvinutým očím, které jsou schopny velice přesně vnímat jak barvu, tak intenzitu světla.

Reklama

Výběr článků

Načítám