Hlavní obsah

Kosatka si hravě poradila s dvoumetrovou trnuchou

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní záběry dokazující, že kosatka je opravdu elegantní a zároveň nelítostný predátor, natočil u pobřeží Nového Zélandu s pomocí dronu vlogger Damon Ward. Kosatka si během chvíle dokázala poradit s velkou trnuchou a jediným kousancem se dostala k tomu, po čem toužila. Zabijácké velryby totiž trnuchy, rejnoky či žraloky bílé loví kvůli jednomu jedinému – chutným játrům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosatka si hravě poradila s velkou trnuchouVideo: AP

 
Článek

Zhruba osmimetrovou kosatku natočil Ward v novozélandské zátoce Ruby Bay. I když souboj vypadal poměrně jednoznačně, trnuchy jsou zarputilým protivníkem. „Pro kosatku to bylo dost riskantní. Stačilo, aby ji trnucha trefila ostnem do oka a dravec by zcela jistě zemřel,“ uvedl Ward.

Kosatka dokázala podle Warda dotlačit trnuchu ocasem až před svou tlamu a pak jediným mohutným kousancem ukončila její život. Mrtvola trnuchy měřící více než dva metry byla později vyplavena na pobřeží.

A důvod, proč kosatka tak riskovala? Z nějakého důvodu kosatkám zachutnala látka jménem skvalen. Ta je důležitá pro produkci steroidů a hormonů. Trnuchám, rejnokům a žralokům rovněž pomáhá v nadlehčování těla a lepšímu pohybu pod mořskou hladinou. Skvalen je nejvíce obsažen právě v játrech.

Reklama

Výběr článků

Načítám