Hlavní obsah

Nejrychlejší savec světa změřil své síly s elektroformulí

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gepard je známý jako nejrychlejší savec na zemi, patří ale rovněž mezi jeden z nejohroženějších zvířecích druhů. Organizátoři série závodů Formule E, které jsou šetrné k životnímu prostředí, proto nedávno uspořádali netradiční souboj. V něm se utkal právě gepard s elektroformulí. Akce má upozornit na dopady klimatických změn na tyto africké predátory, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gepard závodil s elektroformulíVideo: Reuters

 
Článek

Na startovní čáře se po boku čtyřnohého soupeře objevil francouzský závodní jezdec Jean-Éric Vergne v monopostu svého týmu Techeetah Formula E Team. Šelma se svým zrychlením z nuly na 100 kilometrů v hodině za tři vteřiny mu mohla směle konkurovat.

Přesto, že zvíře mělo velkou část závodu navrch, se svou maximální rychlostí zhruba 112 kilometrů v hodině na formuli nakonec nestačilo. Ta dokáže vyvinout rychlost až 225 kilometrů v hodině.

Jak uvedli organizátoři, závod se uskutečnil na přistávací dráze v Jihoafrické republice a při natáčení nebylo zraněno ani týráno žádné zvíře. Podle Mezinárodního svazu ochrany přírody žije ve volné přírodě posledních 6700 gepardů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám