Hlavní obsah

Pražská zoo ukázala malá tygřata

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zoo Praha v úterý představila veřejnosti mláďata tygra malajského, která se v zahradě narodila 3. října. V pavilónu šelem probíhalo jejich vážení a možnost být u toho měl i štáb Novinek. Běžní návštěvníci zoo se budou moci na malého tygra a malou tygřici přijít poprvé podívat tento týden ve čtvrtek.

Mláďata tygraVideo: Novinky

 
Článek

Vážení se malým tygrům moc nelíbilo, ale v zoo s ním byli spokojeni, byť samička je od narození o něco menší. Sameček vážil 5,16 kilogramu, malá tygřice 3,78 kilogramu.

„Sklon růstové křivky obou mláďat odpovídá zahraničním údajům. Sameček je kopíruje téměř přesně a samička je stále drobnější, ta zatím ztrátu nedohnala,“ poznamenal kurátor savců Pavel Brandl.

Dodal však, že odchov tygrů je uzavřen v roce a půl věku, tudíž na dohnání váhy mají mláďata ještě dost času.

Ojedinělý počin

Tygřata se narodila před šesti týdny a v zoo jsou na tento počin patřičně hrdí. „Odchov tohoto poddruhu tygra je velmi složitý, naposledy se v Evropě podařil před čtyřmi roky v Halle. V přírodě přitom přežívají už jenom poslední dvě až čtyři stovky tygrů malajských,“ uvedl ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Podle Brandla je to poprvé, kdy v České republice probíhá odchov těchto tygrů. „V Evropě je jich jen sedmnáct a dosud se podařilo je odchovat jen ve dvou zoologických zahradách v Evropě,“ řekl.

Zavřeno kvůli stresu

Pavilón šelem byl kvůli narození tygrů dočasně zčásti uzavřený — aby měla jedenáctiletá matka Banya klid. „Banya brzo po porodu přenesla svá mláďata z porodního boxu do expozice a na přítomnost lidí reagovala nervózně. Proto jsme část pavilónu uzavřeli, a návštěvníci tak tygřata mohou vidět teprve nyní,“ vysvětluje ředitel zoo.

Veřejnost se na malé tygry může přijít poprvé podívat tento týden ve čtvrtek. Návštěvníci budou usměrňováni pracovníky zoo, aby se nedostali do míst, kde by Banyu stresovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám