Hlavní obsah

Ochrnutá Britka ušla pomocí robotického exoskeletu 16 kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je Claire Lomasová už deset let od hrudníku dolů ochrnutá, přihlásila se na desetimílový (16 kilometrů) běžecký závod v anglickém Portsmouthu. Ten robotickému exoskeletu zvládla dokončit za 24 hodin. Obdivuhodným sportovním výkonem chtěla upozornit na osoby s ochrnutím a získat tak na jejich podporu finanční prostředky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutá žena zdolala šestnáctikilometrový závodVideo: Reuters

 
Článek

Sedmatřicetiletá Lomasová ochrnula od hrudníku dolů před deseti lety, když havarovala v autě. I navzdory tomu se však 22. října objevila na startu šestnáctikilometrového běžeckého závodu Simplyhealth Great South Run v anglickém Portsmouthu.

Díky robotickému exoskeletu, který jí napomáhal v chůzi, se tak mohla postavit vedle dalších 20 tisíc účastníků. Ti dorazili do cíle tentýž den, Lomasová ale pokračovala v chůzi přes noc a závod za bouřlivého potlesku diváků dokončila o 24 hodin později.

Cílem Lomasové bylo upozornit na problémy ochrnutých osob a získat na jejich podporu finanční prostředky. To se jí podle všeho daří, pro neziskovou organizaci Nicholls Spinal Injury Foundation dosud získala přes 500 tisíc liber (14 miliónů korun).

Už zvládla i maraton

Robotický exoskelet je zařízení, jež pomáhá ochrnutým osobám v pohybu. Přístroj je napájen pomocí baterie na zádech a ovládán ovladačem na zápěstí, který snímá nervové signály vysílané mozkem.

Lomasová se v roce 2012 stala prvním člověkem na světě, jenž pomocí robotického exoskeletu zdolal maraton (42,195 kilometru). Roku 2016 navíc dokončila půlmaraton, i když byla v 16. týdnu těhotenství. Tehdy jí to trvalo pět dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám