Hlavní obsah

Autistický umělec nakreslil detailní panorama New Yorku. Zpaměti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stephen Wiltshire je britský umělec, jenž díky dobře vyvinuté fotografické paměti dokáže po jediném zhlédnutí města nakreslit jeho detailní panorama. V pondělí se pochlubil svým nejnovějším dílem, kterým je panorama New Yorku. Ten si předtím prohlédl z ptačí perspektivy, když se nad městem proletěl vrtulníkem, pak kreslil vše zpaměti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autista namaloval detailní panoramatický obraz New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Wiltshire představil své nejnovější dílo, na kterém pracoval pět dní, v 80. patře výškové budovy Empire State Building v New Yorku. Agentuře Reuters prozradil, že to bylo opravdu náročné.

V minulosti nakreslil i řadu dalších měst, včetně Londýna, Los Angeles, Sydney a Hongkongu. New York má však v jeho srdci významné místo. V tamní architektuře prý nalézá velkou dávku inspirace. „Je to překrásné místo. Je zde spoustu mrakodrapů, velkých budov, žlutých taxíků a Američanů,“ řekl Wiltshire.

Umělec trpí autismem, jenž mu lékaři diagnostikovali ve třech letech. Do pěti let vůbec nemluvil a měl problémy porozumět okolnímu světu. Poté však začal kreslit, což byla jedna z mála aktivit, která ho dokázala uklidňovat.

S uměním pokračuje dodnes. Jeho obrazy se nyní prodávají za tisíce britských liber. V roce 2006 mu princ Charles předal Řád britského impéria za zásluhy ve světě umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám