Hlavní obsah

U australského pobřeží byla spatřena vzácná bílá velryba

Novinky, tcs

Unikátní záběry se podařilo zachytit fotografovi velryb Jonasi Liebschnerovi nedaleko Sydney. K australským břehům se totiž vrátil slavný samec keporkaka Migaloo. Velryba byla poprvé spatřena v roce 1991, vidět ji na vlastní oči se ale povede málokomu a lovci velrybích fotek setkání s ní přirovnávají ke Svatému grálu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ideální odpolední podmínky s modrou oblohou a slunečními paprsky, takže konec dobrý, všechno dobré.

Článek

„Za deset let, co dělám tuhle práci, se mi ho podařilo spatřit jen dvakrát,“ uvedl nadšený Liebschner pro Caters TV. „Teď už jsem v klidu, ale když jsme zjistili, že je to Migaloo, celý jsem se roztřásl,“ dodal fotograf. Jedna z nejslavnějších velryb se patrně narodila v roce 1986 a spatřena byla až v roce 1991.

Jméno Migaloo pochází z jazyka Aboriginců a dalo by se přeložit jako „bílý chlápek“. Sedí dokonale, protože Migaloo patří k opravdu malému počtu zcela bílých velryb. Přesto se nejedná o albína.

Albinismus je způsoben ztrátou melaninu, tedy hnědého až černého pigmentu, Migaloo patrně trpí leucismem. Ten je způsoben ztrátou všech typů kožních pigmentů, nejen melaninu. Původ sněhobílé barvy, ale mohou vědci jenom odhadovat. Platí pro ně stejně jako pro ostatní zákaz přiblížení, který vydala australská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Sněhobílý Migaloo je opravdovou raritou.

Vzácné zvíře má speciální ochranu

Migaloo se totiž z pochopitelných důvodů stal neskutečně populární. Úřady tak byly nuceny rozšířit zákaz přiblížení, kterými chrání ostatní velryby. K těm se mohou čluny přiblížit maximálně na sto metrů a pokud je přítomno mládě tak na tři sta. V případě bílého samce mají plavidla zákaz přiblížit se blíž než na půl kilometru.

Kolem australských vod ročně migruje na dvacet tisíc velryb. Až do roku 2011 se mělo za to, že Migaloo je jediná bílá velryba, která k břehům Austrálie zavítá.

Od té doby však byla viděna tři další zvířata téže barvy. Jedním z nich je sněhobílé mládě pojmenované Migaloo junior, ačkoliv nikdo neví s jistotou, zda je Migaloo opravdu jeho otcem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám