Hlavní obsah

Záchranáři v Keni vyprostili z bahnité jámy slůně, na záchranu čekalo několik hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mládě slona afrického uvízlo v rozbahněné jámě v Národním parku Tsavo v Keni. Bahnem bylo pokryté natolik, že jej téměř nebylo vidět. Podle deníku Daily Mail však skupinka turistů zahlédla jeho pohybující se chobot a zavolala záchranu, které se podařilo mládě včas dostat do bezpečí.

Foto: Reuters

Slůně čekalo na záchranu několik hodin.

Článek

Podle záchranářů se sloní matka pokoušela uvízlé mládě zachránit, ovšem neúspěšně. „Je zřejmé, že se o záchranu pokoušela. Vynaložené úsilí však vyšlo vniveč, a tak své mládě musela s těžkým srdcem opustit,“ řekla jedna ze záchranářek Angela Sheldricková k akci, která se odehrála počátkem srpna, ale deník o ní informoval až tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Záchranáři mládě vyprostili pomocí popruhů.

Záchrannou operaci, která trvala 30 minut, však sloní matka pečlivě sledovala zpovzdálí. „Když jsme začali se záchranou, jedna slonice se k nám přiblížila. Vypadala nervózně, hlavu i ocas povznášela do výšky. Bylo evidentní, že se jednalo o matku. Chvíli se zdálo, že na záchranáře zaútočí, pak si ale možná uvědomila, že se mláděti pokoušíme pomoct,“ popsala.

Foto: Profimedia.cz

Po záchraně se mládě znovu setkalo s matkou.

Všichni zúčastnění museli pracovat rychle, aby dostali mládě včas do bezpečí. Pomocí popruhů slůně přemístili k méně rozbahněným okrajům a následně jej z jámy vyprostili. „Podle všeho tam bylo už několik hodin,“ prozradila Sheldricková.

„Když se mládě znovu postavilo na nohy, ihned běželo za matkou. Bylo to shledání plné radosti, zbytek stáda jej okamžitě přispěchal přivítat,“ uzavřela.

Reklama

Výběr článků

Načítám