Hlavní obsah

Prověřili jsme nejrychlejšího hasiče světa, který vyběhl 62 pater za 12 minut

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Profesionální hasič z Domažlic se stal 13. srpna nejrychlejším hasičem na světě, když v americkém Los Angeles vyběhl dvaašedesát pater za dvanáct minut a sedm sekund. Novinky se Pavla Kouříka rozhodly trošku přezkoušet. Nechali jsme ho v plné polní zdolat 25patrovou rezidenci Eliška v pražských Vysočanech.

Nejrychlejší hasič na světě vyběhl dvaašedesát pater za dvanáct minut a sedm vteřinVideo: Novinky

 
Článek

Čtyřiadvacetiletý mladík se ani nerozcvičil. Nasadil dvacetikilovou výstroj a začal brát schody po dvou. Zatímco redakční tým vyjel budovu výtahem, hasič funěl do schodů. Na vrcholu byl za dvě minuty a 43 sekund.

Foto: Novinky

Pětadvacet pater pražské výškové budovy zdolal za 2 minuty 43 vteřin.

„Je to docela náročné, protože jsem se nerozcvičil a šel jsem na to docela z oleje, kdyby šlo o závody, tak bych se lépe připravil a čas by byl asi lepší,“ řekl zadýchaně s tím, že momentálně se připravuje na osmý ročník mistrovství České republiky v disciplínách TFA v Ústí nad Labem, kde by rád získal první místo.

Jak to začalo

Jako hasič pracuje už třetím rokem, závodit ale začal už před čtyřmi lety, kdy vyjel na první závody a obsadil hned druhé místo. „Řekl jsem si, že tohle by mi mohlo tedy sedět, začal jsem trénovat a začínám sklízet ovoce,“ usmívá se hasič, který trénuje denně. Nicméně přiznává, že i když je zatím mladý, je potřeba také správně regenerovat. Po sezóně se prý cítí už unavený.

Foto: archiv P. Kouříka

V srpnu se Pavel Kouřík stal nejrychlejším hasičem na světě v Los Angeles.

Když ovšem v srpnu dorazil na světové hasičské a policejní hry do slunného Los Angeles, netušil, že si odveze zlato. „Těch her se celkově zúčastnilo kolem deseti tisíc sportovců v pětašedesáti sportech, z pětaosmdesáti zemí. Musím říct, že je to pěkný pocit mít tenhle titul,“ svěřil se Novinkám Kouřík.

Ten hned po výběhu ale tvrdil, že mu zbyly síly ještě na boj s ohněm. „Nevěděl jsem, co od toho závodu očekávat, takže jsem to šel docela vlažně. Překvapilo mě, že jsem nahoře byl ještě docela fit,“ tvrdí Kouřík.

Co je TFA
TFA je zkratkou z anglických slov Toughest Firefighter Alive (nejtvrdší hasič přežije) a stala se i názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují práci hasiče při zásahu. Hasič je ustrojen do kompletního zásahového obleku včetně obuvi, rukavic a přilby a s nasazeným aktivním dýchacím přístrojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám