Hlavní obsah

Ruští rybáři se den rozhodovali, zda rekordně velkou rybu pustit. Mezitím lekla

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. září se ruským rybářům ve vodách u ostrova Iturup, největšího ostrova v Kurilách, podařil rekordní úlovek. Chytili víc než tunu vážící exemplář měsíčníka. O tom, zda ho pustí zpět do vody, se radili příliš dlouho a ryba jim mezitím lekla. Navzdory protestům místního muzea pak její maso posloužilo jako potrava pro medvědy.

Foto: Profimedia.cz

Vystavená ryba nakonec skončila jako žrádlo pro medvědy.

Článek

Posádka rybářské lodi byla podle serveru Siberian Times natolik překvapena nečekaným úlovkem vzácné ryby, že vůbec netušila, co dělat. Jejich dilema nakonec vyřešila sama ryba. Měsíčník totiž během rokování rybářů uhynul.

Rybáři svůj úlovek přivezli do přístavu, kde ho ponechali několik dní. Zvědavci si chodili rybu fotit, jenže mrtvola vážící bezmála 1100 kilogramů brzy začala zahnívat. Jakmile se o rybě dozvěděli pracovníci Sachalinského historického muzea, snažili se ji získat, aby ji mohli konzervovat a vystavit, bylo však už pozdě.

Foto: Profimedia.cz

Měsíčník vážil téměř 1100 kilogramů.

Pracovníci přístavu se rozhodli zbavit se ryby tím nejjednodušším způsobem. Rybu rozporcovali a maso předhodili místním medvědům, kteří v jedné části ostrova Itrup žijí a hnijící ryby z přístavu jsou pro ně častým zdrojem potravy.

Měsíčník se vyskytuje na volném moři ve vodách Atlantského, Tichého a Indického oceánu. Průměrná váha dospělého jedince se pohybuje kolem 250 kilogramů až jedné tuny. Živí se zejména planktonem, medúzami a menšími druhy ryb. Často jsou k vidění, jak plavou těsně u hladiny s hřbetní ploutví vystrčenou ven.

Foto: Profimedia.cz

Měsíčník svítivý(ilustrační foto).

Zatímco dříve byla tato ryba některými domorodými kmeny uctívána, dnes bývá hojně lovena a její počty se rychle snižují. Do některých oblastí, kde se měsíčník vyskytuje, je proto zakázán přístup.

Reklama

Výběr článků

Načítám