Hlavní obsah

Nejvyšší hrad z písku postavili v německém Duisburgu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé německého Duisburgu se mohou pyšnit světovým rekordem. V jejich městě totiž od pátku stojí oficiálně nejvyšší hrad z písku, jaký kdy kdo postavil. Měří 16,68 metru a jsou na něm zachyceny různé evropské památky. Tým stavitelů na něm usilovně pracoval tři a půl týdne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejvyšší hrad z písku postavili v německém DuisburguVideo: AP

 
Článek

Stavbu monumentálního písečného díla zorganizovala cestovní společnost Schauinsland-Reisen poté, co se minulý rok stavba hradu v Duisburgu nepodařila. Nyní mohl zástupce Guinnessovy knihy rekordů Jack Brockbank konečně potvrdit, že nejvyšší hrad z písku stojí v Německu.

Na stavbu bylo spotřebováno více než 3500 tun písku. Značná část materiálu posloužila jako zpevnění základů. Aby se hrad nerozpadl, bylo také důležité písek náležitě stlačit. „Minule jsme to dělali jinak a použili o tisíc tun písku méně,“ sdělil agentuře Reuters jeden ze stavitelů Lucas Brueggemann s tím, že na druhý pokus si architekti vybrali i lepší druh písku.

Stavitelé z Duisburgu uzmuli světové prvenství indickému týmu, který na pláži Puri ve státě Odiša postavil hrad vysoký necelých 15 metrů letos v únoru. Tamním stavitelům však stavba trvala pouhých devět dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám