Hlavní obsah

Čínské město postavilo stanici metra v divočině

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čchung-čching patří k těm nejrychleji se rozvíjejícím čínským metropolím. Městští plánovači proto přicházejí s často nepochopitelnými a bizarními kroky. Jedním z nich je i výstavba stanice metra uprostřed ničeho. Východy z metra postupně zarůstají křovím, do stanice však normálně jezdí vlakové soupravy a jsou v ní zaměstnáni lidé.

Foto: Profimedia.cz

Stanice metra ústí do pustiny.

Článek

Stanice Cchao-ťia-wan byla otevřena už v říjnu 2015. Cílem nové linky metra bylo spojit venkovské předměstí s městským centrem, stanici ale ani po dvou letech nevyužívá prakticky nikdo. „Téměř nikdo tady nevystupuje. Vlaky sem jezdí prázdné,“ sdělil čchung-čchingskému listu Morning post pracovník metra zaměstnaný na pusté stanici.

Z metra vedou celkem tři východy, v provozu je ale zatím pouze jeden. Vede k němu bahnitá cesta a místní prakticky nevědí, že v jejich okolí nějaká stanice existuje.

Foto: Profimedia.cz

Bezbariérový výtah zatím v provozu není.

Zaměstnanci čchung-čchingského metra výstavbu hájí. „Teď to není možná ta nejpopulárnější stanice, ale v budoucnu se tu počítá s masivní zástavbou,“ sdělil další ze zaměstnanců dopravního podniku. Plánovači se tak možná chtějí vyhnout situaci, kdy museli přes hustě osídlenou oblast vést jednu linku metra přímo budovou.

V Čchung-čchingu se každopádně zvláštních dopravních řešení nebojí. V zastavěné oblasti například vede silnice po střeše domu [celá zpráva].

Jedna z dopravních křižovatek pak připomíná více labyrint než cokoliv jiného [celá zpráva].

Foto: Profimedia.cz

Vlak projíždějící budovou je jenom jednou z mnoha dopravních pozoruhodností.

Čchung-čching je jedno ze čtyř takzvaně přímo spravovaných měst, která v podstatě mají status provincie. Město ve středu Číny se v poslední době rozvíjí raketovým tempem.

Po právní stránce je sice Čhung-čching město, patří k němu ale rozsáhlé venkovské oblasti. Před deseti lety městkou část obývalo kolem 11 milionů lidí, nyní jich je 15,8 milionů. Rozloha města činí 82 300 kilometrů čtverečních, což je více, než má Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám