Hlavní obsah

Mistrovství světa v piškvorkách se letos koná poprvé v Praze

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ta doba, kdy jsme hráli jako děti tajně pod lavicí piškvorky, se posunula na docela jinou úroveň. Kolečka a křížky na čtverečkovaném papíře jsou v podstatě pryč. Dnes mezi sebou hrají hráči po celém světě na internetu. Čas od času se ale sejdou a uspořádají mistrovství světa. To se letos konalo poprvé v Praze, ovšem nikoliv s tužkou, ale s černými a bílými kameny.

V Praze se uskutečnilo mistrovství světa v piškvorkáchVideo: Novinky

 
Článek

Mistrovství má už svou tradici. Koná se každé dva roky už popáté. V Praze je vůbec poprvé a končí 29. července. Piškvorky, kterým se mezinárodně říká z japonštiny gomoku, se hrají na stejné dřevěné desce jako podobná japonská hra go.

Titul obhajuje Maďar

„Máme zde devět evropských států, a dokonce přijel i jeden Číňan. Aktivních hráčů je zde 40. Titul obhajuje hráč z Maďarska Rudolf Dupszki,“ řekl Novinkám ředitel turnaje a organizátor Pavel Laube, který se sám mistrovství zúčastnil.

Foto: Novinky

Titul mistra světa v Praze obhajoval Maďar Rudolf Dubszki. (vpravo)

Začíná se třemi kameny

Hraje se s bílými a černými kameny na dřevěné desce. „Hrací pole je ale omezené na desce 15 krát 15 polí. Zásadní rozdíl oproti tomu, jak se hraje ve škole, je, že na začátku to není tak, že první člověk položí kámen a pak se hned střídají, protože ten začínající má jistou výhodu, pokud to zahraje dobře. Zásadní rozdíl je ten, že první hráč postaví tři kameny - dva černé a jeden bílý, druhý hráč si vybere, za koho chce hrát, tedy první hráč musí postavit nějakou vyrovnanou pozici,“ vysvětluje Laube.

Foto: Novinky

Hra začíná tak, že jeden z hráčů postaví tři kameny a druhý si vybírá barvu.

Vyhrává ten, komu se podaří vytvořit pětky, tedy pět kamenů jdoucích po sobě.

Osmihodinový trénink

Předseda České federace piškvorek a hráčů Štěpán Tesařík hraje piškvorky celý život, závodně deset let. Z rodiny s ním nikdo hrát nechce, protože nemá šanci vyhrát, a tak hledá soupeře na internetu po celém světě. Vzhledem k tomu, že je zaměstnaný a má rodinu, nemá prý tolik času na trénink.

„Jsou ale hráči, většinou studenti, kteří trénují i osm hodin denně. Díky internetu můžete hrát s kýmkoliv na světě,“ řekl Tesařík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám