Hlavní obsah

Ze starého psacího stroje se vyklubalo legendární šifrovací zařízení

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když původní majitel prodal omšelý psací stroj na bleším trhu za 100 eur (zhruba 2600 korun), myslel si zřejmě, že udělal velmi výhodný obchod. Mýlil se. To, o čem si myslel, že je psací stroj, totiž bylo šifrovací zařízení Enigma s mnohonásobně vyšší hodnotou. Aukční dům Artmark v rumunské Bukurešti ho toto úterý prodal za 45 tisíc eur (cca 1,17 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šifrovací stroj Enigma koupil za sto a vydražil za 45 tisíc euroVideo: Reuters

 
Článek

Muž, který stroj na bleším trhu zakoupil, je nejmenovaný profesor vyučující kryptografii. „Řekněme, že velmi dobře věděl, co kupuje,“ usmívá se Cristian Gavrilla z aukčního domu Artmark. Profesor okamžitě nabídl stroj aukčnímu domu k prodeji.

Enigma se k šifrování využívala už od počátků dvacátých let minulého století. Nejprve šlo o šifrování civilních zpráv, později začali Enigmu používat i armády a vlády některých zemí, zejména nacistické Německo. Vydražený stroj je typ Enigma I, který byl vyvinut v roce 1927 a představen o pět let později.

Pokladů může být víc

Rumunsko bylo v době druhé světové války až do roku 1944 spojencem nacistického Německa a lze předpokládat, že se na jeho území nachází ještě mnoho neobjevených šifrovacích strojů.

Němci považovali šifry vytvořené Enigmou za nerozluštitelné. Přesto ji už během třicátých let dokázali prolomit polští kryptoanalytici. Během druhé světové války na jejich práci úspěšně navázal tým pod vedením profesora Alana Turinga.

Za zatím nejvyšší cenu vydražil Enigmu minulý měsíc newyorský aukční dům Christie´s books and manuscripts. Stroj se čtyřmi šifrovacími rotory z roku 1944 prodal za 547 tisíc dolarů (to je zhruba 12,4 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám