Hlavní obsah

Bizarní podívaná: Mistrovství světa v nošení žen na zádech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko

Říká se, že láska hory přenáší, ale ve Finsku se přenášejí manželky. V malém městečku Sonkajärvi se konalo mistrovství světa právě v nošení manželek a partnerek na zádech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bizarní podívaná: Mistrovství světa v „nošení manželek na zádech“Video: Reuters

 
Článek

Pravidla jsou poměrně jednoduchá. Muž musí nějakým způsobem přenést svou ženu 253,5 metru dlouhou trasou plnou překážek. Nejzákeřnější je asi malý bazén. Někdy je na trase více vodních překážek, jedna dokonce s metrovou hloubkou. Vzhledem k tomu, že ženy většinou mužům visí na zádech hlavou dolů, musí mít na hlavách přilby, aby se jim nic nestalo. Při skoku do vody křečovitě zadržují dech.

Dnes se tolerují tři styly nesení, tzv. hasičský, estonský a na zádech. Podmínkou také je, že manželka nesmí vážit méně než 49 kg. Pokud se taková vyskytne, dostane na záda batoh, který její váhu dorovná do té minimální.

Finský šampión

Naposledy už pošesté zvítězil finský atlet Taisto Miettinen. S partnerkou Kristiinou Haapanenovou zvládl uběhnout dráhu v čase 1:08:65.

Zajímavostí je, že vítězové získávají mimo jiné i množství piva rovnající se hmotnosti manželky.

Letos se zúčastnilo 60 párů z 15 zemí. Poprvé v historii se zúčastnily páry ze Somálska, Singapuru, Maďarska.

Historie

Finsky se tomuto sportu říká eukonkanto nebo akankanto. Podle pověsti má tento podivný sport původ někdy na konci 18. století, kdy se ve Finsku v jedné oblasti vyskytovala tlupa loupežníků, která žila v lesích a pořádala nájezdy na okolní vesnice, kde kradla jídlo a ženy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám