Hlavní obsah

Model plzeňské katedrály v Mariánských Lázních dosahuje výšky čtyř metrů

Právo, Rudolf Voleman

Přes čtyři metry měří do výšky model katedrály svatého Bartoloměje stojící v Plzni, který byl veřejnosti slavnostně odhalen v sobotu 24. června od 14 hodin v Miniatur parku Boheminium v Mariánských Lázních. Jedná se již o sedmdesátý model významné tuzemské stavby, který Miniatur park návštěvníkům nabídne k prohlídce.

Model plzeňské katedrály v Mariánských Lázních Video: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Model se stane bezesporu dominantou parku a také jedním z nejvyšších modelů v Evropě vůbec,“ uvedl Tomáš Slifka z Boheminium parku v Mariánských Lázních, podle kterého model vznikal od ledna v partnerské modelářské dílně ve věznici v nedalekém Horním Slavkově. Přímo v parku bylo ale potřeba doplnit model detailními prvky.

„Jsou to různé drobné choulostivé dekorace, které nebyly na model přimontovány z důvodu jeho převozu,“ uvedla modelářka Jitka Pešulová, která s kolegyní dokončila i malby na modelu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Model plzeňské katedrály sv. Bartoloměje v parku Boheminium v Mariánských Lázních

„Hlavu nám dělal andělíček umístěný na zábradlí v zadní části katedrály. Na rozdíl od ostatních andělíčků v řadě je stříbrný, protože na něj sahají lidé, kterým přináší štěstí,“ ukazovala modelářka na model ohmataného andělíčka stojícího v řadě mezi andělíčky zlatými.

Jedním z hlavních důvodů, proč vznikl zrovna model monumentální plzeňské katedrály, byla skutečnost, že miniatur park leží na hranici Karlovarského a Plzeňského kraje, takže může potenciálně přilákat velké množství návštěvníků.

Jedna z mnoha novinek

„Druhým důvodem je výška katedrály. V době svého vzniku byla katedrála druhou nejvyšší věží v Evropě. Těžko bychom hledali v Čechách atraktivnější a vyšší model, než je tato katedrála,“ konstatoval Slifka s tím, že model byla umístěn v pravé dolní části parku směrem od hlavního vchodu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Dlouho očekávaný model plzeňské katedrály sv. Bartoloměje v parku Boheminium v Mariánských Lázních při dokončovacích modelářských pracích.

„Vytvořili jsme tam kompletní náměstí Republiky se skutečnou polohou katedrály na východ,“ dodal Slifka, podle kterého bude model katedrály ještě doplněn o jubilejní bránu plzeňského Prazdroje. V Miniatur Park Boheminium už v letošním roce odhalili zámeček Humprecht u Sobotky, dokončili plánovanou část vesničky Holašovice a zmiňovanou bránu Prazdroje.

„Na podzim odhalíme dominantu tohoto kraje - hrad Loket,“ prozradil Slifka s tím, že o prázdninách bude veřejnosti představen model kostela Chvojen u Benešova, který slaví letos 800 let výročí existence.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Modelář při umisťování kovového zábradlí do zadní části modelu katedrály sv. Bartoloměje v Plzni.

„Ještě do konce roku chceme dokončit Děčínský zámek a posledním modelem by měl být Hrusický kostel,“ dodal Slifka.

Standardní vstupné do parku je 150 korun, pro rodiny 350 korun. Park Boheminium je čtvrtým největším svého druhu v Evropě a patří mezi nejnavštěvovanější atrakce na západě Čech. Mezi nejvyhledávanějšími miniaturami nechybí mimo jiné například Karlštejn, rozhledna Ještěd i s funkční kabinkovou lanovkou nebo požární loď Veverka, která umí hasit proudem vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám