Klokaními albíny je Zoo Zlín mezi návštěvníky proslulá, téměř každým rokem se tam narodí alespoň jeden sněhobílý klokan. Naposledy loni se ve Zlíně narodila dvě albíní mláďata.

Návštěvníci mohou nyní ve vacích klokaních matek spatřit celkem dvanáct mláďat, a to v jediné průchozí klokaní expozici v Česku, která je právě v Zoo Zlín.

„Malí klokani se sice narodili na začátku letošního roku, teprve nyní je ale mohou lidé obdivovat v průchozí australské expozici. Počet dvanácti mláďat však není zdaleka konečný, některá mláďata jsou ještě příliš malá a zůstávají stále v bezpečí mámina vaku,“ přiblížila mluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková.

Mláďata se narodila i dvěma bílým samicím. Barvu však má hnědou.

Mláďata se narodila i dvěma bílým samicím. Barvu však má hnědou.

FOTO: Aleš Fuksa, Právo

Klokan rudokrký patří ke středně velkým klokanům. V dospělosti měří kolem 90 centimetrů a váží necelých 30 kilogramů. Má velmi hustou srst.

„Je to klokan, který snese naše chladnější klimatické podmínky. Navíc jde o druh, který není konfliktní, tedy směrem k návštěvníkům. Proto jsme mohli vytvořit průchozí expozici, která je mezi lidmi velmi oblíbená,“ konstatoval zoolog Kamil Čihák.

Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo téměř 130 klokanů, 14 z nich byli albínimluvčí Zoo Zlín Romana Bujáčková

Již tak početná skupinka 37 klokanů rudokrkých se díky letošní klokaní školce zlínské zoo významně rozrostla. „V současné době máme v našem areálu 49 klokanů rudokrkých, což je jeden z největších počtů, jaký jsme tu kdy měli,“ sdělil Právu Kamil Čihák.

Klokaní skupina se ve zlínské zoo rozrostla o dvanáct letošních mláďat.

Klokaní skupina se ve zlínské zoo rozrostla o dvanáct letošních mláďat.

FOTO: Aleš Fuksa, Právo

Současnou chovnou skupinu klokanů rudokrkých získala zlínská zoo v roce 2004 z anglické Zoo Woburn. První mláďata přišla na svět v roce 2005. „K našemu velkému překvapení se narodili i albínci. Od tohoto roku se u nás, včetně těch letošních, narodilo téměř 130 klokanů, 14 z nich byli albíni,“ spočítala Bujáčková.

Stejně jako předchozí ani všechna letošní mláďata ve zlínské zoo natrvalo nezůstanou. V rámci spolupráce s ostatními zoologickými zahradami najdou nový domov v některé světové zoo.

Původní domovinou klokana rudokrkého je Tasmánie a jihovýchodní Austrálie. Objevuje se však volně i v Anglii, kde v roce 1940 unikla skupina těchto klokanů do přírody, a žije tam na dvou místech.