„Je velmi vzácný nejen ve volné přírodě, ale i v zoologických zahradách. Každé narozené mládě je tak velkou nadějí na záchranu modrookého primáta před úplným vymizením z planety,“ upozornila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Matkou mláděte je jednadvacetiletá samice. Byla to právě ona, která v roce 2009 porodila a úspěšně odchovala první ostravské mládě tohoto vzácného primáta – samečka Ravu. Poté sice několikrát porodila, ale mládě přišlo na svět vždy mrtvé.

Přibývající roky pak podstatně snižovaly naději na odchov mláděte. Situace nebyla příznivá v celé evropské populaci, která čítá sotva 30 jedinců. Ze zbývajícího světa je jich ještě mnohem méně v USA a několik jedinců žije i v zoologických zahradách na Madagaskaru.

Samice se svým mládětem se odvažuje už i do výběhu.

Samice se svým mládětem

FOTO: Zoo Ostrava

Vzhledem k tomu, že v minulých letech se každým rokem narodilo v Evropě jen jedno či dvě mláďata, z nichž přežilo jen jedno nebo žádné, rozhodl se koordinátor záchovného programu pro velkou výměnu chovných párů. „Páry spolu zůstávají maximálně tři, ve výjimečných případech čtyři roky, a jestliže se jim nepodaří mládě odchovat, doporučí koordinátor další obměnu,“ vysvětlila Nováková.

Ve vrhu byla mláďata dvě, ale druhé bohužel už třetí den po narození uhynulo. Přeživší mládě zatím prosperuje a jeho matka se o něj vzorně stará. Návštěvníci ostravské zoo mají možnost vidět lemuří rodinu v pavilónu primátů. Při pěkném počasí se s ním už odvažuje do venkovního výběhu.

Lemur Sclaterův obývá velmi omezenou oblast severozápadní části ostrova Madagaskar nazývanou Sambirano. Kromě člověka je to jediný primát na světě, který má modře zbarvené oči. Přesná čísla z přírody nejsou k dispozici, ale odhaduje se, že jich na svobodě žije maximálně tři tisíce.