Hlavní obsah

Místo, kde se točily slavné filmy, zeje prázdnotou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poušti v Maroku nedaleko města Ouarzazate se nacházejí filmové kulisy, jež našly využití při natáčení tolika světových filmových hitů, až se místu začalo říkat „Pouštní Hollywood“. Dnes ale zejí prázdnotou a začíná se na nich projevovat zub času.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Opuštěná filmová studia Atlas v poušti v MarokuVideo: AP

 
Článek

Gladiátor, Mumie, Babel nebo třeba kultovní seriál Hra o trůny. To je výčet jen několika snímků, které se ve studiích Atlas, jak se komplex jmenuje, natáčely.

Po 34 letech od otevření je ale areál opuštěný. I proto se tam mohli nedávno prohánět ve sportovních vozech moderátoři nového motoristického pořadu The Grand Tour.

Studia v březnu navštívil fotograf Bob Thissen, který má průzkum takovýchto lokací jako své hobby. I když si areál napřed prohlédl na satelitních snímcích, moc netušil, co ho na místě čeká. Touha najít prázdné a chátrající místo se mu však splnila.

„Sloupy jsou křivé, v některých místech chybí obložení. Rozklad je rychlý, protože to nejsou opravdové stavby, ale jen levné makety,“ uvedl 31letý Thissen pro agenturu Caters News.

„Bylo to skvělé, najít v poušti takhle velké filmové kulisy ponechané svému osudu,“ dodal fotograf, kterému se prý nejvíc líbila napodobenina řeckého chrámu a lázně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám