Hlavní obsah

Cardinalové na fotce pro filmový festival zeštíhlili pas a nohy

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasitý povyk se spustil na sociálních sítích a v médiích kolem oficiálního plakátu pro letošní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Tvůrci využili fotografii italské filmové hvězdy Claudie Cardinalové z roku 1959, která v té době teprve začínala uměleckou dráhu. Snímek ji zachytil, jak bosá a s rozevlátou sukní dovádí na střeše jednoho domu v Římě.

Foto: Handout, Reuters

Plakát pro filmový festival v Cannes, kde je vyretušovaná a upravená fotografie Claudie Cardinalové.

Článek

Organizátoři festivalu černobílou fotku opatřili červeným „přelivem“, ještě předtím ji ale počítačově upravili s tím, že herečce zeštíhlili nohy, pas a ruce. „Plakát je to nádherný, ale fotografie byla zcela jasně a zavrženíhodně upravena tak, aby na ní herečka měla štíhlejší stehna,“ obul se do tvůrců francouzský kulturní týdeník Télérama. List Libération ironicky dodal, že „Claudia Cardinalová asi není pro Cannes dost štíhlá“.

„Kam ten šílený svět spěje? Odvážili se retušovat Cardinalovou,“ čílil se také jeden z uživatelů Twitteru.

Podle ředitele festivalu Thierryho Frémauxe ale veřejnost plakát „přijala velmi dobře“. Na sociální síti pak zveřejnil příspěvky, které obdržel na jeho podporu.

Do debaty se nakonec vložila sama Cardinalová, která podle svých slov vzrušení kolem plakátu „nechápe“. „Je to plakát, který znázorňuje nejen mne, ale i tanec a vznášení. Zretušovali jej, aby zvýraznili efekt lehkosti a vytvořili postavu snů. Nejde o věrné zobrazení mého těla,“ sdělila agentuře AFP herečka, která v dubnu oslaví 79. narozeniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám