Hlavní obsah

Francouzský umělec se pokusí vysedět vejce

– Paříž
Novinky, hlk

Ve středu se francouzský umělec Poincheval nechal v jedné z pařížských galerií na tři týdny zavřít do vitríny. Hodlá zde vysedět vejce.

Francouzský umělec chce vysedět vejceVideo: Palaisdetokyo, .

 
Článek

V pařížském muzeu Palais de Tokyo je umělec zavřený ve skleněné krychli velké zhruba dvakrát dva metry. Pod židlí, na které sedí, je nádoba s desítkou vajec, které Poincheval zahřívá vlastním teplem za pomoci speciální deky, do které je zabalen. Celý experiment vysílá umělec živě přes Youtube, vidět jsou také záběry vajec.

„V podobných experimentech jde vždy o čas, jiný zážitek a snahu žít odlišným způsobem na Zemi. V případě tohoto experimentu jde o to, nabídnout návštěvníkům jiné rozměry a pohledy na život. Možná že lidé a zvířata si jsou blíž, než si myslíme,“ řekla k experimentu kurátorka výstavy Adelaide Blancová.

Poincheval má v krychli k dispozici jídlo, vodu i toaletu v podobě krabice umístěné přímo ve vitríně. Na jídlo a protažení má za celý den přibližně 30 minut. Tento netradiční experiment není prvním počinem tohoto umělce. Před třemi lety strávil téměř dva týdny ve vycpaném medvědovi nebo se na několik dní nechal zavřít do kamene.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám