Hlavní obsah

Pes s kožní poruchou pomáhá dětem se stejnou nemocí

Novinky, vps

Labrador jménem Rowdy, který žije se svou majitelkou v americkém Oregonu, trpí kožní poruchou vitiligo, při níž dochází ke ztrátě buněk tvořících kožní pigment. V jeho případě se to projevuje světlými skvrnami kolem očí. Díky svému vzhledu se stal známým a pomáhá získat sebevědomí dětem, které touto poruchou také trpí.

Foto: Profimedia.cz

Carter a Rowdy.

Článek

Rowdymu diagnostikovali chorobu v roce 2014. Ve stejném roce ji zjistili i u dnes osmiletého Cartera z Arkansasu. Skvrny, které se mu začaly objevovat na obličeji, ho trápily a psychicky na tom nebyl dobře.

„Chodil do velké školy se spoustou dětí a jeho tvář se rychle měnila. Snažil se s tím vyrovnat, stejně tak jako jeho spolužáci. První, co mi řekl vždy, když nastoupil do auta, bylo, že nenávidí svou tvář a to, jak vypadá,“ uvedla pro ABC News chlapcova matka Stephanie Adcocková.

Jednoho dne na Facebooku narazila na fotku Rowdyho, který se stal mezitím internetovou hvězdičkou a jeho fotky obletěly celý svět. Začala si psát s jeho majitelkou a nakonec mohla díky dárcům vzít svého syna za 13letým labradorem.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice se rychle skamarádila.

V neděli se dvojice poprvé potkala a prý to vypadalo, jako by Carter s Rowdym byli staří přátelé. Cestu si k sobě našli téměř okamžitě a stejně rychle nastala změna chování u Cartera. Podle své matky úplně obrátil přístup k nemoci a je na sebe pyšný.

„Myslí si teď, že kůže ostatních je nudná,“ uvedla Adcocková.

Carter není prvním dítětem s vitiligem, s nímž se Rowdy setkal, což chlapcova matka oceňuje.

„Mohli si jednoduše říct, že mají zajímavě vypadajícího psa, ale oni zašli mnohem dál a dali si za cíl pomoct ostatním. A právě díky tomu se teď můj malý chlapec zase směje a pyšně říká lidem o své nemoci,“ dodala Američanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám