Právo o tom informoval mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák. „Na videu je samice se třemi mláďaty, a pokud mají klid, vrací se ke kořisti, dokud ji nezkonzumují,“ konstatoval Dvořák.

Zmínil, že v současné době je na česko-rakouském pomezí populace asi 80 nezávislých jedinců rysa. „Důkazem toho je telemetrický výzkum a současný fotomonitoring, který potvrzuje, že jedinci mající teritoria převážně na území národního parku zde přežívají i přes 10 let, ale jedinci mající teritoria mimo park přežívají pouze jeden až tři roky,“ vysvětlil Dvořák.

Jádro výskytu rysů je právě v šumavském parku a také v Bavorském lese, kde jsou rozsáhlé lesní celky a také klidné lokality. „Mimo hranice obou parků dochází stále k intenzivnímu ilegálnímu lovu, který je jednou z příčin současné stagnace šumavské populace,“ upozornil Dvořák.

Dalším faktorem, který rysy ohrožuje, je vysoký dopravní ruch a hustá silniční síť mimo území parku. „Důležité ohledně rozšíření rysí populace, je také nastavení vhodného managementu lovu srnčí zvěře na území šumavského parku. Srnčí zvěř je hlavní potravou rysa, i proto byl na téměř celém území NPŠ zastaven,“ doplnil Dvořák.