Hlavní obsah

Vesnice na vrcholu útesu si všimly úřady. Místo bambusu se šplhá po ocelových žebřících

Novinky, vps

V malé vesničce Atule'er v čínské provincii Sečuán se teď místní obyvatelé dívají do budoucnosti mnohem růžověji. Osada se nachází na vrcholu útesu a vede do ní cesta po jeho 800 metrů vysoké stěně, což není zrovna bezpečná záležitost. Před pár týdny ale byly nejnáročnější úseky vybaveny ocelovými žebříky a kromě snazší cesty pro místní se mluví i o podpoře turismu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cesta do vesnice na vrcholu útesuVideo: Reuters

 
Článek

Loni v květnu obletěly svět snímky malých dětí, které zdolávaly útes při cestě do školy. Pro někoho šok, pro děti a jejich rodiče realita jejich života. Místní vláda se o problém začala zajímat a nakonec získala finance potřebné pro výstavbu žebříků. [celá zpráva]

Ty nahradily původní bambusovou konstrukci a jsou tak široké, že po nich mohou šplhat dva lidé vedle sebe, což je oproti minulosti velká změna. Nemluvě o tom, že jsou i mnohem stabilnější.

Obyvatelé izolované a chudé vesnice, v níž žije kolem 70 rodin, teď doufají v lepší zítřky.

„Předtím to bylo nebezpečné. Teď máme žebříky, takže se nám ulevilo, starým i mladým. Cesta je bezpečnější a věříme, že se zbavíme chudoby,“ citovala agentura Reuters jednoho z vesničanů.

Místní vláda tvrdí, že mnoho lidí se zajímá o jedinečnou scenerii, kterou vesnice nabízí, a také o její kulturu. Začala proto s propagací turismu.

„Plánuji zasadit pomerančovníky, chci jich mít 100. Pomeranče pak budu prodávat turistům,“ maluje si budoucnost jeden z vesničanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám