Hlavní obsah

Školní učebnice ukazuje, jak udusit kotě

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobouření vzbudila v Indii školní učebnice pro malé děti, v níž se pomocí vědeckého experimentu demonstruje důležitost kyslíku pro živé organismy. Dvě malá koťátka se mají umístit do dvou krabic, z nichž ale jen jedna měla otvory na průchod vzduchu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na učebnici si stěžovali rodiče a tématu se chytili i aktivisté. Podle BBC mnoho škol dotyčnou stránku z učebnice odstranilo.

„Dejte do každé krabice malé kotě. Krabice zavřete. Po nějaké době je opět otevřete. Co vidíte? Kotě v krabici bez děr pošlo,“ stojí v učební pomůcce používané ve stovkách soukromých škol.

Vydavatel učebnice podle listu Indian Express slíbil, že v dalším vydání se již tato pasáž neobjeví. Z prodejen navíc stáhl i aktuální vydání.

Kontroverze nejsou u indických učebnic novinkou. Například v roce 2014 se psalo o učebnici společenských věd pro základní školy státu Gudžarát, ve které se to chybami doslova hemžilo. Stálo v ní třeba, že Japonsko během druhé světové války shodilo atomovou bombu na USA. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám