Hlavní obsah

Vědci natočili v hlubinách podivného tvora, na hlavě má vysunovací penis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se podařilo v hloubi oceánu natočit zvláštní parybu vzdáleně příbuznou rejnokům a žralokům. Přezdívá se jí „přízračný žralok“. Mimo jiné je na ní zajímavé to, že má na hlavě vysunovací penis.

BEZ KOMENTÁŘE: Hydrolagus trolli Video: MBARI

 
Článek

Záběry pořídila dálkově ovládaná ponorka v hloubce 2000 metrů už v roce 2009. Jednalo se o první případ, kdy se tuto rybu podařilo natočit v jejím přirozeném prostředí. Až do letoška ale vědci nedokázali jistě potvrdit, o jaký druh se jedná.

Teď už určili, že se jedná o chiméru Hydrolagus trolli, poprvé popsanou v roce 2002. Vědělo se o ní, že se vyskytuje v okolí Austrálie a Nového Zélandu. Jedinec na videu byl ale natočen při průzkumu vod v okolí Havaje, uvedli ve zprávě výzkumníci z Výzkumného institutu akvária Monterey Bay.

Na rozdíl od příbuzných žraloků nemá tato paryba pilovité zuby, nýbrž pláty, jimiž drtí potravu v podobě měkkýšů a dalších tvorů pohybujících se po mořském dně. Po těle má spáry, díky kterým vypadá jako sešitá hadrová panenka. Na její hlavě se pak nachází vysunovací penis.

Pro vědce je video významné, natočeno ale bylo, jak se v podobných případech stává, náhodou.

„Ti chlapíci, kteří to video natáčeli, byli geologové. Normálně bychom v této oblasti nic nehledali, takže to bylo jen štěstí,“ citoval web magazínu National Geographic biolog Dave Ebert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám